Yunet
 

Društvo

Danas počinje testiranje dece za prvi razred

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 1. april 2024. • 00:00 •

Danas počinje testiranje dece za prvi razred

U osnovnim školama na teritoriji Srbije danas počinje testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole, a do sada je elektronskim putem, preko Portala eUprave pristiglo 18.630 zahteva.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić rekla je za Tanjug da zakazivanje termina i dalje traje do kraja maja, do kada traje i testiranje dece.

– Preko Portala eUprave roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici su već od 20. marta imali mogućnost da zakažu termin za upis dece u željenu osnovnu školu – rekla je Marićeva.

Prema njenim rečima, u skladu sa Kalendarom Ministarstva prosvete zakazivanje termina je moguće izvršiti do kraja maja, do kada zvanično traje i testiranje, odnosno upis dece u prvi razred, a postoji mogućnost i naknadnog upisa do kraja avgusta.

Dodaje da u slučaju da roditelji žele da promene školu ili propuste termin, najbolje je da novi termin zakažu u dogovoru sa školom, ali to mogu učiniti i putem Portala.

– Ishodi testiranja, odnosno rezultati nema potrebe da budu dostupni ni javno, ni roditeljima. Testiranje se obavlja u osnovnim školama. To rade stručni saradnici – pedagozi i psiholozi i to se radi sa ciljem što bolje procene dece, formiranje odeljenja. Roditelji sve informacije mogu da dobiju u školi – poručila je ona.

 

Izvor: alo.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena