Yunet
 

Društvo

Radni sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Bačka Palanka

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 1. mart 2024. • 00:00 •

Radni sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Bačka Palanka

Povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite, u Bačkoj Palanci je održan radni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije. Sastanak je sazvan na inicijativu predsednika opštine i komandanta štaba Branislava Šušnice kako bi se uradila analiza spremnosti preduzeća i službi, uključenih u Štab, da budu što adekvatnije pripremljeni i osposobljeni za pravovremenu reakciju.

Šušnica je istakao da je to posebno važno nakon razornih oluja koje su pogodile Bačku Palanku 19. i 21. jula 2023. godine.

– Međunarodni dan civilne zaštite je prilika da istaknemo važnost odgovornog rada, saradnje, solidarnostii povezanosti kako bi što adekvatnije reagovali kad je to neophodno. Sva naselja u opštini Bačka Palanka prošle godine su se suočila sa ogromnim nedaćama, nezapamćenim u istoriji naše opštine. Orkani su oštetili više od 6.000 kuća. U udarima uragana oštećeno je 70 objekata javne namene. Štetu je imalo više od 1.000 poljoprivrednih gazdinstava. Ovo užasno iskustvo nas podseća na to koliko je važno da imamo efikasan i dobro opremljene javne službe, ali i dobro organizovan sistem civilne zaštite – rekao je Šušnica, i istakao da je veliki broj javnih službi, odgovornih kompanija i pojedinaca učestvovao u otklanjanju posledica nevremena.

– Nevolja je bila velika. I strašna. Ali nismo bili sami. Zahvaljujući koordinisanoj, svakodnevnoj komunikaciji i velikom razumevanju i ogromnoj podršci Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, uspeli smo da obezbedimo sredstva za sanaciju svih javnih objekata kao i da obezbedimo pomoć za sanaciju privatnih kuća – rekao je Šušnica.

Na sastanku je konstatovana da je kontinuirano ulaganje u obuku i opremanje timova za vanredne situacije od ključne važnosti za očuvanje sigurnosti građana i njihove imovine.

Donet je zaključak da će Štab za vanredne situacije nastaviti s redovnim zasedanjima, kao i da je opština pomogla u opremanju kako JKP „Komunalaprojekt“ tako i vatrogasne i policijske jedinice u Bačkoj Palanci.

– Nastavićemo da radimo zajedno kako bismo što više unapredili svoje potencijale, kako bi posledice od eventualnih opasnosti sveli na minimum – rekao je Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena