Yunet
 

Društvo

Povezivanje kompanija i osoba sa invaliditetom

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 31. mart 2023. • 00:00 •

Povezivanje kompanija i osoba sa invaliditetom

Među brojnim izazovima sa kojima se suočava između 560 i 730 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, nezaposlenost je najzastupljenija. Samo 13 odsto je zaposleno, u poređenju sa prosekom EU gde više od 50 odsto osoba sa invaliditetom ima posao.

Kako bi se suprotstavio ovom trendu, Forum mladih sa invaliditetom je 2021. godine pokrenuo portal za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom www.zaposljavanje.fmi.rs koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima u potrazi za poslom. Kreiranjem profila na portalu, osobe sa invaliditetom mogu da prate slobodne pozicije i da se prijave za poslove za koje su zainteresovani. Poslodavci sa druge strane koriste portal da oglašavaju svoja radna mesta i biraju kandidate koji odgovaraju zahtevima posla.

Trenutno je više od sto kompanija iz različitih delova Srbije registrovano na portalu i oglašavale su razne poslove: knjigovođa, prodavac, softverski inženjer, advokat, grafički dizajner, menadžer društvenih medija, predstavnik prodaje i drugi.

„U narednom periodu Forum mladih sa invaliditetom, u partnerstvu sa USAID-om, radiće na daljem unapređenju funkcionalnosti sajta i povećanju njegovog korišćenja kako bismo doprineli unapređenju socijalnog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom. Pozivamo kompanije da se registruju na portal i dobiju pristup profilima nekoliko stotina kandidata koji traže zaposlenje. Pozivamo i osobe sa invaliditetom koje traže zaposlenje da kreiraju profile na portalu i konkurišu na otvorene pozicije“, rekla je Jovana Krivokuća – Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad