Yunet
 

Društvo

Intenzivirati saradnju između slovenskih naroda

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 23. februar 2023. • 00:00 •

Intenzivirati saradnju između slovenskih naroda

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa predsednikom Trenčinskog regiona u Republici Slovačkoj Mihalom Bartekom, sa kojim je razgovorao o mogućnostima za intenziviranje saradnje dveju regija.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za jačanje saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, razmene studenata i učenika, te informacionih tehnologija i primene savremenih sistema digitalizacije u poljoprivredi s obzirom na to da je Trenčinski okrug poput Vojvodine agrarno razvijena regija.

Kako je na sastanku dogovoreno, prvi korak u tom pravcu bilo bi potpisivanje Sporazuma o saradnji između dveju regija kojim bi se definisale srodne oblasti, a slovačka strana uputila je poziv delagaciji AP Vojvodine da u narednom periodu poseti Trenčinski region, gde bi potisivanje bilo realizovano.

Takođe je predloženo da se u cilju očuvanja tradicije i kulture dobrih odnosa dvaju slovenskih naroda u narednom periodu organizuje razmena srednjoškolaca u vidu višednevnih ekskurzija, a troškove finansiranja bi, kako je naglašeno, snosio Trenčinski upravni okrug.

Tokom sastanka je ocenjeno da su odnosi Republike Slovačke i Republike Srbije veoma dobri, sa intenzivnim i kontinuiranim politički dijalogom na svim nivoima.

Bartek je naglasio da će Slovačka nastaviti da sprovdi politiku poštovanja principa međunarodnog prava, normalizacije odnosa između Prištine i Beograda, te očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća Trenčina Mihal Moško, šefica Odseka za međuregionalnu saradnju u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nataša Nedeljković i savetnik za međuregionalnu saradnju Mitar Vasiljević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena