Yunet
 

Društvo

Biti heroj: Podrška deci oboleloj od malignih bolesti 

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 14. februar 2023. • 00:00 •

Biti heroj: Podrška deci oboleloj od malignih bolesti 

Svakog 15. februara, Svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, organizovaće skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 20 gradova širom Srbije.

Ove godine, još jednom, akcija će biti posvećena dobrovoljnom davalaštvu krvi. U Beogradu, centralna manifestacija biće organizovana sutra na Trgu republike, od 12 do 14 časova. Tačno u 13 časova, pod sloganom BITI HEROJ simbolično će mladi izlečeni od raka poslati srce podrške za sve mališane koji se sada leče.

Rak je vodeći uzrok smrti kod dece i adolescenata širom sveta. Kod približno 400.000 dece starosti od 0 do 19 godina, svake godine, širom sveta se dijagnostikuje rak.

Najčešće kategorije karcinoma kod dece uključuju rak krvi (leukemija i limfom), tumore mozga i čvrste tumore, poput neuroblastoma i Vilmsovog tumora.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti. Skoro svake nedelje jedno dete nažalost umre. Iako smo u godinama iza nas mnogo stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece.

Međutim, postoji i nešto što zavisi isključivo od nas, za šta nije potreban ni veliki novac, ni veliko vreme. Zalihe krvi. Od 100 ljudi koji mogu dati krv u Srbiji to uradi samo 3.

Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović “,poslednjih 5-6 godina na području bačkopalanačke opštine registrovano je desetak dece , uzrasta do 15 godina, koja su obolela od raka. Najčešći oblici karcinoma kod ove dece su leukemija i tumor mozga.

Poreklo raka kod dece je uglavnom nepoznato, nije povezano sa načinom života i ne može se sprečiti ili rano otkriti skriningom.

Većina karcinoma u detinjstvu može se izlečiti kombinacijom hemoterapije i drugih tretmana, uključujući hirurgiju i radioterapiju. Većina dece koja su preživela rak vraća se normalnom školskom životu i aktivnostima nakon lečenja i efikasno se integriše sa porodicom, prijateljima i zajednicama.

U većini zemalja se dive deci koja su preživela rak i na njih se gleda kao na heroje koji su hrabro pobedili rak. Oni koji su preživeli rak u detinjstvu živi su dokaz i svedoče da je rak u detinjstvu izlečiv. Oni su najbolji ambasadori koji unose nadu, motivišu i nadahnjuju nove pacijente i njihove porodice, kao i ostale preživele.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena