Yunet
 

Društvo

Lekari savetuju umerenost u jelu i piću za vreme praznika

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 29. decembar 2022. • 00:00 •

Lekari savetuju umerenost u jelu i piću za vreme praznika

Uobičajeni deo novogodišnjeg folklora je obilje jela i pića kao i upotreba pirotehničkih sredstava. Prekomerna upotreba alkohola i konzumiranje većih količina masne , kalorične hrane mogu doneti brojne zdravstvene probleme koji mogu upropastiti praznične dane.

Lekari savetuju umerenost u jelu i piću kako bi se izbegli problemi koji iziskuju lekarsku intervenciju. Posebna opasnost preti od neadekvatnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene koje bivaju slučajno povređene na javnim mestima i dogadjajima.

Gotovo polovina povređenih ima manje od 16 godina a najviše se povređuju dečaci starosti 10-14 godina. Najčešće povrede su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama.Veoma često dolazi i do povreda očiju i oštećenja sluha.

Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehnikom, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede. Kako bi se izbegla ili svela na minimum mogućnost povredjivanja neophodno je da se pirotehmička sredstva kupuju u ovlašćenim prodavnicama i da se vodi računa o njihovoj bezbednoj upotrebi.

Roditelji i staratelji deci mlađoj od 14 godina ne treba da dozvole upotrebu petardi i vatrometa, dok deca starija od 14 godina treba da budu pod strogim nadzorom odraslih ukoliko ih koriste. U slučaju povrede potrebno je u što kraćem roku potražiti adekvatnu medicinsku pomoć.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena