Yunet
 

Društvo

Održan radni sastanak na temu učeničkih zadruga

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 9. decembar 2022. • 00:00 •

Održan radni sastanak na temu učeničkih zadruga

Inicijativa za održavanje sastanka na temu učeničkih zadruga na teritoriji AP Vojvodine potekla je od Grada Zrenjanina, dok je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

„Potencijali koje nose učeničke zadruge su ogromni. Izuzetno je važno da se lokalne samouprave uključe u saradnju sa obrazovno-vaspitnim ustanovama i time motivišu druge škole da se uključe u zadrugarstvo“, rekla je zamenica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević.

Tokom poslednjih desetak godina, preduzetništvo je postalo važna tema i u Republici Srbiji i višestruko je integrisano u strateški i zakonodavni okvir sektora poput ekonomije, obrazovanja i omladine.

„Brojne su prednosti i vrednosti učeničkog zadrugarstva. Ono razvija učeničke potencijale, osnažuje radne navike i preduzetničke kompetencije, jača samopouzdanje i svest svakog učenika i učenice o njihovim interesovanjima i mogućnostima i daljoj profesionalnoj orijentaciji u životu. Razvijanje preduzetničkog duha, pozitivan odnos učenika i učenica prema radu, povezivanje nastave sa svetom rada i profesionalna orijentacija bili su u fokusu današnjeg razgovora. Učeničko zadrugarstvo zaslužuje punu pažnju i apsolutnu podršku na svim nivoima“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Ministarstvo prosvete ulaže velike napore kada je u pitanju podrška učeničkih zadruga.

„Ministarstvo izdvaja značajna sredstva za osnivanje i funkcionisanje zadruga. Zadrugarstvo učenicima pruža mogućnosti i značaj za razvoj, dok u isto vreme čini dobro i za razvijanje obrazovnog sistema“, zaključila je dr Slavica Jašić, načelnica odeljenja za oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja resornog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornog pokrajinskog sekretarijata, Ministarstva prosvete, Gradske uprave Zrenjanin, školskih uprava sa teritorije APV i dve osnovne i srednje škole, koji su predstavile rad svojih učeničkih zadruga i time razmenile iskustva i primere dobre prakse.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad