Yunet
 

Društvo

Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 14. novembar 2022. • 00:00 •

Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike Kozmu i Damjana, poznatije kao Vrači ili Vračevi. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

– Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štite od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje. Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

Običaj je da se danas izbegavaju fizički poslovi, već da se praznik posveti molitvi i smirenju. Praznik se obeležava sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Mnoge porodice proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu, a pošto se 2022. godine slava obeležava u ponedeljak, prema pravilu na slavskoj trpezi služi se mrsna hrana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena