Yunet
 

Društvo

Još 10 dana traje prijavljivanje za program „Moja prva plata“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 21. oktobar 2022. • 00:00 •

Još 10 dana traje prijavljivanje za program „Moja prva plata“

Prijavljivanje za program Moja prva plata traje do kraja meseca, a zainteresovani mogu da konkurišu za radna mesta koja su prethodno oglasili poslodavci. Nezaposleni koji su mlađi od 30 godina mogu da se prijavljuju kod više poslodavaca i na više radnih mesta kod istog poslodavca. Sve informacije o programu i oglašenim radnim pozicijama mogu naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i sajtu Moja prva plata.

U okviru ovogodišnjeg programa Moja prva plata prijavilo se 10.313 poslodavaca kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija. A do sredine oktobra za učešće u programu konkurisalo je oko deset hiljada mladih bez radnog iskustva, kazao je Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, sem sticanja prvog radnog iskustva, ideja ovog programa je i da se nakon obavljene prakse što više polaznika zaposli. Andrijanić je naveo koja su zanimanja najtraženija na tržištu rada, a koja najduže čekaju posao.

Međutim, prosečno vreme čekanja na posao kad su u pitanju prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe nije malo.
Prema podacima iz Nacionalne službe za zapošljavanje, čak dve trećine pozicija koje su poslodavci oglasili kroz ovaj program namenjeno je za kandidate sa srednjim obrazovanjem, a tek jedna trećina za visokoobrazovane.

Najtraženija zanimanja su administrativni saradnici, trgovci, komercijalisti, konobari, frizeri, zavarivači, knjigovođe i medicinske sestre.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena