Yunet
 

Društvo

Danas je Tomindan- krsna i esnafska slava

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. oktobar 2022. • 00:00 •

Danas je Tomindan- krsna i esnafska slava

Danas je praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.

Sveti Toma bio je jedan je od dvanaestorice apostola. Čuvši reči Isusa, videvši njegova čudesa, krenuo je za njim, i nije ga napuštao do stradanja sina Božijeg.

Nije poverovao u Hristovo vaskrsnuće, dok se nije ponovo javio apostolima, a Toma konačno poverovao. Zbog tog događaja, i zahvaljujući Tominom neverovanju, mnogi su se utvrdili u veri.

Posle silaska Duha svetoga na apostole, Toma je trebalo da širi hrišćanstvo u Indiji, što je njega, budući da ide tako daleko, veoma ražalostilo. No Isus mu se javio i ohrabrio ga.

Dok je služio u Indiji, u Jerusalimu prestavila se majka Božija. Svi apostoli čudesno su preneti u Jerusalim na sahranu, ali je jedino Toma zakasnio tri dana.

Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnik Božijih čuda na Zemlji. Toma se vratio u Indiju gde je mučenički stradao 53. godine.

Po narodnoj „Sveti Toma, sedi doma“, danas se nigde, sem u crkvu, ne ide.

Po narodnom kalendaru, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da je od danas moguć početak zimskog vremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad