Yunet
 

Društvo

Opština Bačka Palanka među pobednicima konkursa „Ekoopština“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 14. oktobar 2022. • 00:00 •

Opština Bačka Palanka među pobednicima konkursa „Ekoopština“

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri Institut Veolia, “Saint-Gobain”, “Veolia”, “Decathlon”, NALED i SKGO, zajednički su dodelili nagrade pobednicima konkursa „Ekoopština”.

Opština Bačka Palanka dobila je nagrade u dve kategorije – „Energetska efikasnost“ i „Održivo upravljanje vodom“.Svečanoj ceremoniji prisustvovali su Nadežda Ganić i Milan Kraguljac – pomoćnici predsednika opštine, kojima su uručene nagrade.

Projekat „Ekoopština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koje su predstavljene tokom tematskih seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji od 17. maja do 14. juna 2022. godine.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) i nagradio je ukupno 8 srpskih opština i gradova koji su dobili studijska putovanja u Francusku, kao i svim nastavnicima i učenicima u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine. Ceremonija dodele nagrada je poslednja etapa konkursa koji je mobilisao institucionalne sfere, privatni sektor, kao i naučnike i univerzitete.

U ime svih partnera i učesnika konkursa „Ekoopština”, svečanost je otvorio francuski ambasador Pjer Košar podsetivši na važnu misiju „Ekoopštine”. On je pohvalio veliku motivisanost svih učesnika i bogatstvo interakcija koje je projekat inicirao između partnera, opština i srpskih škola. Naglasio je da „Ekoopština” ima cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova.

Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko; na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za 4 navedene kategorije. Srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Ambasador se zahvalio svim akterima, a posebno srpskoj naučnoj zajednici čiji su pripadnici bili članovi žirija konkursa „Ekoopština”. On je istakao da je upravo njihova stručnost ono što daje puni kredibilitet projektu. Članovi stručnih žirija su izvršili detaljnu i argumentovanu analizu svih podnetih projekata.

Ambasador je posebno pozdravio prisutne predstavnike škola, decu i njihove direktore, čestitajući im što su izabrali da budu građani sutrašnjice, preporučivši im da svoju opredeljenost za održivi razvoj prenesu i na svoje drugove iz razreda.

Pjer Košar je izrazio nadu da će doći do regionalizacije konkursa „Ekoopština”. Ambicija timova uključenih u projekat je da do 2023. godine razviju kategoriju „Zelene škole“ širom Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zaštita životne sredine definiše kao tema koja povezuje sve mlade ljude u regionu.

REZULTATI KONKURSA:

Kategorija „Zelena škola“

OŠ „Milan Rakić” Mionica, izdvojeno odeljenje Gornja Toplica, projekat „Manje otpada, više uspeha”

OŠ „Svetozar Marković” Vranje, projekat „Teretana naša elektrana”

Kategorija „Održivo upravljanje otpadom“

Opština – pobednik: Čajetina

Grad – pobednik: Užice

Kategorija „Energetska efikasnost“

Opština – pobednik: Bačka Palanka

Grad – pobednik: Kragujevac

Kategorija „Pametni gradovi“

Grad 1 – pobednik: Niš

Grad 2 – pobednik: Novi Sad

Kategorija „Održivo upravljanje vodom“

Opština – pobednik: Bačka Palanka

Grad – pobednik : Leskovac

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena