Yunet
 

Društvo

U Novom Sadu održano donatorsko veče za obnovu manastira Hilandar

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 4. oktobar 2022. • 00:00 •

U Novom Sadu održano donatorsko veče za obnovu manastira Hilandar

Sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za obnovu najznačajnijeg srpskog manastira – Hilandar treći put održano je donatorsko veče u Novom Sadu. Donatorski skup i ove godine okupio je mnoštvo donatora, ali predstavnika crkvenih i verskih institucija.

Uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija Pravoslavno udruženje “Sveti Sava” i bivši srpski košarkaš Darko Miličić treći put su organizovali Hilandarje – donatorsko veče za obnovu najsvetijeg mesta srpske duhovnosti – manastira Hilandar.

Među brojnim verskim velikodostojnicima događaj je upriličio i visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar.

“Ovakvi skupovi su zaista veliko ohrabrenje za naše bratstvo, naravno skupe se i sredstva koja su uvek potrebna, znamo da izgradnja nije laka pogotovo u današnje vreme kada i cene se menjaju iz dana u dan, ali mnogo više od toga nama znači da podrška i ta ljubav našeg naroda koji nam daju i pomoć i podstrek da obnovu završimo“, rekao je Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar.

“Ja jesam dobio blagoslov da organizujem ovu manifestaciju, ali svako pojedinačno je jednako bitan za ovu celu priču tako da koliko ko god može da doprinese, nije u pitanju ni novac ni visina pomoći pitanje je našeg skupa i okupljanja”, rekao je Darko Miličić, organizator donatorske večeri u Novom Sadu za obnovu Hilandara.

“Večeras se skupio, kao i sinoć u Beogradu određen broj privrednika, ljudi koji dobre volje koji smatraju da svojim određenim prilozima mogu da obnove manastir Hilandar, to je i način kako se obnavlja Hilandar deo po deo, dinar po dinar kroz poklonike koji dolaze”, rekao je Radomir Radojičić, predsednik pravoslavnog udruženja “Sveti Sava”.

U toku donatorske večeri predstavljena je kako duhovna, tako i kulturna srpska tradicija u kojoj su učestvovali i najmlađi.

Iako je obnova Hilandara u završnoj fazi, pored delova koji su stradali u požaru 2004. godine potrebno je da se obnove i drugi delovi, kako bi se obezbedio održivi razvoj manastira, te će se nastaviti sa održavanjem donatorskih večeri, a organizatori se nadaju da će kao i do sada biti sve veća posećenost.

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena