Yunet
 

Društvo

JP „Vojvodinašume” ove godine slavi 20 godina postojanja

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 30. septembar 2022. • 00:00 •

JP „Vojvodinašume” ove godine slavi 20 godina postojanja

JP ,,Vojvodinašume” ove godine slavi 20 godina postojanja, a njihova prezentacija na Međunarodnom Sajmu lova i ribolova i Sajam ekologije je izuzetno zapažen. Sajmovi traju do nedelje, 2. oktobra.

Povodom važnog jubileja “Vojvodina šuma”, naš portal je razgovarao sa direktorom ovog javnog preduzeća g. Rolandom Kokaiem.

“U okviru delatnosti JP ,,Vojvodinašume” je gajenja i zaštite šuma, a obuhvaćene su i aktivnosti na podizanju novih šuma, njihovom prirodnom i veštačkom obnavljanju, proizvodnja šumskog semena, sadnog materijala, nega i unapređenje stanja šuma, kao i zaštita šuma od biljnih bolesti, štetočina i požara.

,,Šumarstvo ima osnovne postulate koji se rade po desetogodišnjim planovima. Šuma se seče kada dosegne određenu zrelost, tačnije sečivu zrelost i kada je na izdisaju. Možda biste pomislili da ružno izgleda kada je šuma isečena i da smo mi neku štetu napravili, ali mi na mesto stare šume ponovo sadimo novu šumu i mlada šuma koja raste proizvodi ugljen dioksid i stvara kiseonik, nasuprot staroj šumi. Pored šuma mi vodimo računa o stanju divljači. Lovstvo i lovni turizam predstavljaju vrlo značajnu komponentu u okviru integralnog gazdovanja šumama i šumskim zemljištem. Lovišta pored osnovne namene, predstavljaju i objekte za očuvanje i unapređenje najvrednijeg dela genofida ovih vrsta divljači u Srbiji.”

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ je upravljač 17 zaštićenih područja na površini od 70.686,35 ha. U okviru površina šuma i šumskog zemljišta kojima gazduje JP „Vojvodinašume“ ustanovljeno je još 10 zaštićenih područja čiji su upravljači druge institucije sa ukupnom površinom od 10.848,83 ha. Ukupna površina zaštićenih područja iznosi 81.535,18 ha ili 63,2% od ukupne površine šuma šumskog zemljišta kojima gazduje JP “Vojvodinašume”.

Lovišta u okviru Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ su ustanovljena i formirana na površini od 109.824,34 ha, što iznosi 5,10% od ukupno formiranih lovišta u Vojvodini (2.152.635,60 ha).

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad