Yunet
 

Društvo

Podrška jedinicama lokalne samouprave u oblasti zapošljavanja

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. septembar 2022. • 00:00 •

Podrška jedinicama lokalne samouprave u oblasti zapošljavanja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su finansijski sporazum, koji ima za cilj jačanje uloge jedinica lokalne samouprave u oblasti politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva.

U prvoj fazi obezbeđeno je 550.000 evra koje će kao bespovratna sredstva biti dodeljena za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić istakla je da se podsticanjem razvoja i unapređenja lokalne politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva doprinosi ostvarivanju ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja. Jačanje lokalne politike zapošljavanja jedna je od mera predviđenih Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, podsetila je ministarka Kisić, koja je zahvalila GIZ-u na finansijskoj podršci. Kroz saradnju sa GIZ-om posebno će biti podržana inovativna rešenja koja će doprineti unapređenju položaja na tržištu rada pripadnika teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa.
Ministarka Kisić je ukazala da Zakon o socijalnom preduzetništvu kao društveno osetljive grupe naročito prepoznaje osobe koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, teže zapošljiva nezaposlena lica i lica iz posebno osetljivih kategorija, kao i pripadnike drugih osetljivih društvenih grupa, kojima je potrebna dodatna sistemska podrška i integracija na tržištu rada.

Vođa Programa „Migracije za razvoj” Marija Bogdanović navela je da je višegodišnja saradnja GIZ-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja primer kvalitetnog partnerskog odnosa i otvorenog dijaloga, kroz koji je realizovan niz zajedničkih aktivnosti kojima se doprinosi ekonomskom osnaživanju i poboljšanju kvaliteta života onih društvenih grupa koje se suočavaju sa više faktora otežane zapošljivosti. Obezbeđena podrška jedinicama lokalne samouprave, prema njenim rečima, doprineće osnaživanju ovih kategorija i unapređenju ukupne situacije na lokalnom tržištu rada.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objaviće u narednom periodu Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za dodelu sredstava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Izvor: Novosadska tv

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad