Yunet
 

Društvo

Ministarstvo zaštite životne sredine pokreće zaštitu specijalnog rezervata prirode Karađorđevo i ergelu

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. septembar 2022. • 00:00 •

Ministarstvo zaštite životne sredine pokreće zaštitu specijalnog rezervata prirode Karađorđevo i ergelu

Ministarstvo zaštite životne sredine pokreće zaštitu specijalnog rezervata prirode SRP „Karađorđevo“ čija površina se povećana na oko 5.400 hektara, a obuhvatiće i ergelu. Ovaj rezervat je na teritoriji opština Bač i Bačka Palanka, uz obalu Dunava, gde je očuvan ritski kompleks sa mozaikom vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa, a površina će mu biti veća za 45 odsto od dosadašnje.

„Revizijom granica i režima zaštite, prirodno dobro je prošireno na plavno područje Šarengradske ade, Hagle i ekološkog koridora – vodotoka Mostonga, kao i na ergelu Karađorđevo, čijim uvođenjem u granice zaštićenog područja se obezbeđuje očuvanje genetskih resursa autohtonih starih rasa konja koji imaju jedinstveno genetsko nasleđe“, objavilo je ministarstvo.

Značajan je i zbog vlažnih staništa karakterističnih za plavna područja velikih ravničarskih reka. U Karađorđevu je prisutan veći broj retkih i ugroženih biljnih vrsta. Novu Studiju zaštite ovog područja, čije su površine više od 94 odsto u državnom vlasništvu, dostavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena