Yunet
 

Društvo

Međunarodni dan pismenosti- pokrenuta inicijativa da se broj časova srpskog jezika poveća

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. septembar 2022. • 00:00 •

Međunarodni dan pismenosti- pokrenuta inicijativa da se broj časova srpskog jezika poveća Foto: pixabay

Mnoge ustanove koje se bave negovanjem jezika, pisma i kulture obeležavaju Međunarodni dan pismenosti kao podsećanje koliko je važno da znamo svoj jezik i gramatiku, odnosno da tačno i pravilno pišemo i govorimo.

Istraživanje CeSID-a sprovedeno u okviru ovog programa, pokazuje da čak 97 odsto građana Srbije od 12 do 60 godina koristi internet. Mreže koja je i dalje najpopularnija u Srbiji je „Vajber“, koji svakodnevno koristi čak 80 odsto građana. Na drugom mestu je „Vocap“, a na trećem „Fejsbuk mesindžer“.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je oko 4.500 dece i mladih od 10 do 19 godina u Srbiji nepismeno. Osnovna znanja iz čitalačke pismenosti nema oko 38 odsto učenika prvog razreda srednje škole. Zato je na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stigla Inicijativa Društva za srpski jezik i književnost Srbije da se broj časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama poveća.

Uoči Međunarodnog dana pismenosti koji se od 1967. obeležava svakog 8. septembra iz Ministarstva kažu da srpski jezik zaslužuje takav status, ali da treba „sagledati celokupnu sliku, da se do sada više puta razgovaralo na tu temu, ali da mora da postoji široki dijalog svih relevantnih institucija.“

Inicijativa je dalje dostavljena Nacionalnom prosvetnom savetu, Zavodu za vanredno obrazovanje i vaspitanje i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i sada se čekaju njihove preporuke.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad