Yunet
 

Društvo

Međunarodni dan mladih

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 12. avgust 2022. • 00:00 •

Međunarodni dan mladih

Međunarodna zdravstvena organizacija i UNESCO obeležavaju 12. avgust kao Međunarodni dan mladih. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 17. decembra 1999. godine u svojoj rezoluciji 54/120 podržala preporuku Svetske konferencije ministara odgovornih za mlade da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih.

Međunarodni dan mladih prvi put je obeležen 2000. godine, sa ciljem skretanja pažnje na probleme i pitanja mladih širom sveta. U čast ovog dana, državne vlasti i omladinske organizacije organizuju različite aktivnosti poput radionica, koncerata, skupova i kulturnih manifestacija.

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se ukaže na značaj uloge mladih ljudi u društvu, kao i da se podstaknu mladi da organizovanjem različitih aktivnosti skrenu pažnju javnosti na svoj položaj u društvu.

Agenda za održivi razvoj do 2030, koju su 2015.godine usvojile sve članice UN, među kojima i Srbija, obuhvata 17 ciljeva održivog razvoja. U međunarodnim procesima, koji podržavaju primenu Agende 2030, mladi su podrazumevani kao aktivni učesnici u svim aktivnostima, koje podržavaju njenu implementaciju i praćenje.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je danas mladima Međunarodni dan mladih.

– Vi ste sadašnjost kojom se ponosimo i budućnost u koju bezrezervno verujemo – čestitamo vam Međunarodni dan mladih! – napisao je Udovičić u čestitki objavljenoj na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena