Yunet
 

Društvo

Danas je Sveta Petka Trnova- praznik koji je posebno važan za žene

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. avgust 2022. • 00:00 •

Danas je Sveta Petka Trnova- praznik koji je posebno važan za žene

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) slave Svetu Paraskevu, u narodu poznatu kao Trnova Petka. A ovaj praznik posebno poštuju žene.

Praznik Svete Petke Trnove obeležava se 8. avgusta i njime se završava mali letnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Ova svetica rođena je u Rimu. Posle smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve nasleđeno je podelila sirotinji i zamonašila se. Stradala je u progonima hrišćana, ali je pokazala neverovatnu hrabrost i jačinu vere. Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Običaj je da se žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi. Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke. Na današnji dan žene i devojke beru sveže cveće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cele godine vladali mir i sloga. Takođe, veruje se da danas treba obući novu i lepu odeću, posebno devojčicama, kako bi ih pratila sreća. Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena