Yunet
 

Društvo

Projekcija filma o Svetom Vasiliju Ostroškom u Gajdobri

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. jul 2022. • 00:00 •

Projekcija filma o Svetom Vasiliju Ostroškom u Gajdobri

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, Crkvena opština u Gajdobri, u okviru svečanosti povodom prestonog praznika Petropavlovog hrama u Gajdobri, organizuje Svetovasilijevsko duhovno veče na kojem će biti prikazan dokumentarni film „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenjaˮ, autora katihete Branislava Ilića.

Nakon prikazivanja filmskog ostvarenja koje je nastalo povodom 350-godišnjice upokojenja Ostroškog čudotvorca, predavanje na temu „Divan je Bog u svetima svojim – svetitelji kao primeri pravoživljaˮ održaće katiheta Branislav Ilić i Milica Mišić ikonopisac iz Beograda.

Duhovno veče će biti održano u nedelju, 10. jula 2022. godine, sa početkom u 19:00 časova, u čitaonici mesne zajednice u Gajdobri.

Budući da su parohu gajdobranskom na duhovno staranje poverena dva hrama, hram Svetih apostola Petra i Pavla u Gajdobri i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Novoj Gajdobri, ovim Svetovasilijevskim sabranjem Crkvena opština gajdobranska daje svoj doprinos molitvenom obeležavanju velikog jubileja koji se već drugu godinu intenzivno proslavlja na nivou naše pomesne Crkve – 350 godina od upokojenja svetog i bogonosnog oca našeg Vasilija čudotvorca Ostroškog.

Pozivamo verni narod Gajdobre i ostalih krajeva Bogom čuvane Eparhije bačke da svojim prisustvom uzmu učešće i obogate ovo molitveno-katihetsko veče u susret hramovnoj slavi, a u slavu i čast svetoga Vasilija Ostroškog.

Film „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenjaˮ podseća na prekrasne životne primere, podvige, dela ljubavi i molitve ovog iscelitelja i čudotvorca, te svedoči o živom i blagodatnom svetiteljevom molitvenom prisustvu kojim miluje duše naše.

Film je obogaćen autentičnim svedočanstvima o značaju svetog Vasilija Ostroškog i čudima kojima se svakodnevno aktualizuje istina da je on istinski svedok Vaskrsenja i svetitelj preko kojeg se ljubav Božja izliva na svakoga čoveka.

Katihetski segment filma sadržan je u dragocenim poukama Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, protosinđela Sergija (Rekića) i protoprezvitera-stavrofora Slobodana-Bobana Jokića, kroz koje se iznova u ličnosti svetog Vasilija Ostroškog aktualizuju reči psalmopojca Davida „Divan je Bog u svetima Svojimˮ (Ps. 67, 36).

Film je do sada prikazan širom Srbije i u regionu, a film na ruskom jeziku prikazan je u Moskvi.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad