Yunet
 

Društvo

Sekretar Sofić primio delegaciju Vukovarsko-sremske županije

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 15. jun 2022. • 00:00 •

Sekretar Sofić primio delegaciju Vukovarsko-sremske županije

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić primio je danas u Pokrajinskoj vladi delegaciju Vukovarsko-sremske županije predvođenu zamenikom župana Srđanom Jeremićem.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za intenziviranje odnosa povezivanjem jedinica lokalne samouprave, institucija i udruženja, a saradnja bi se, kako je rečeno, mogla realizovati kreiranjem i sprovođenjem zajedničkih prekograničnih projekata.

„U narednom periodu bilo bi dobro kandidovati odgovarajuće prioritetne teme koje bi donele korist za oba područja i uraditi analizu, te odrediti koje opštine iz Vojvodine bi bile adekvatni partneri u cilju zajedničkog povlačenja sredstava iz Evropske unije“, poručio je sekretar Sofić. Budući da je Srđan Jeremić pripadnik srpske zajednice, bilo je reči i o položaju Srba na tom području, te povezivanju opština u kojima srpska zajednica čini većinu ili znatan deo stanovništva.

Sekretar Sofić je tom prilikom naglasio da je Pokrajinska vlada otvorena za podršku srpskim udruženjima i zajednicama u cilju očuvanja srpske kulture i tradicije na tom području. On je podsetio na to da će Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku u vidu donacija školske opreme, te izgradnje dečjih igrališta i opremanja školskih i predškolskih ustanova na teriroriji Vukovarsko-sremske županije u kojima se program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Sastanku su prisustvovali podsekretar u Sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Darko Čuturić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, kao i načelnici opština Borovo, Marakušica i Negoslavci.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena