Yunet
 

Društvo

Država se priprema za dolazeću zimu

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 15. jun 2022. • 00:00 •

Država se priprema za dolazeću zimu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se država priprema za dolazeću zimu, ali da je situacija, globalno, užasna i da se država bori da „zakrpi“ sve rupe.Pripreme za zimu teku, ali kako da teku, kada je gas sa 860 dolara za hiljadu kubnih metara a danas je skočio na 1.000 dolara. O čemu pričamo? Zavrnuto je nešto na “Severnom toku“ i istog sekunda 15 odsto skoči cena gasa. O kakvoj pripremi da pričamo. Ali, mi radimo sve što možemo, vodimo nemoguće borbe – rekao je Vučić.

Ukazao je da je, kada cena gasa skače preko 1.000 i 2.000 dolara, Srbiji to pravi razliku između 15 i 30 miliona evra dnevno, zimi kada se gas kupuje na berzi, a nedeljno to je još 100 miliona evra.Poručio je da će nova vlada imati mnogo da radi, i da se već radi na tome da se pripremimo za predstojeći period.

– Radimo svaki dan, jer neki i pola što nam kažu da su spremili, uhvatimo da nas lažu, pa vršimo dodatni pritisak, pa se onda nabavljaju dodatna sredstva… Svaki dan morate da se borite za novac, a da ne povećavate javni dug – rekao je Vučić.

On je istakao i da Srbija konačno od svih na prostoru bivše Jugoslavije ima zvanično najnižu stopu javnog duga, što su, dodaje, velike stvari za budućnost naše dece.
– I dalje ne znamo kako ćemo sa energentima ovu zimu da prezimimo.. ne možemo sve rupe da pozatvaramo. Finansijski ćemo nekako i moći, jer i pored velikog novca, spremni smo da jednu milijardu evra, praktično, bacimo u bunar, ali opet nismo sigurni da ćemo sve rupe moći da zatvorimo. Užasna je situacija – rekao je Vučić.

Ilustrujući težinu situacije, na globalnom nivou, kao primer naveo je Sloveniju, iz koje je juče, iako ta zemlja ima nuklearku, stiglo pitanje da li će moći da podmire sve potrebe.

– Teško je, ali se borimo kako da zatvorimo sve. Počinjemo najkasnije početkom jula da utiskujemo dodatne količine gasa u Mađarskoj. Danas imamo 205 miliona kubnih metara u našem delu Banatskog dvora -rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje da gas kupujemo dok cena nije skočila na 5.000 dolara.

– Obezbedili smo količine, sa ruskim partnerom, po najnižoj ceni, vrlo niskoj ceni od 360 do 410 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, za 64-65 odsto količina koje su potrebne Srbiji – rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Izvor: Srbija Danas

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad