Yunet
 

Društvo

Realizovana akcija „Čisto iz ljubavi“ u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. jun 2022. • 00:00 •

Realizovana akcija „Čisto iz ljubavi“ u Bačkoj Palanci

Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada zajedno sa predstavnicima kompanije Lidl Srbija, volonterima i građanima, MNRO Bačka Palanka, Green Group, lokalne samouprave i JKP „Komunalprojekt“, uspešno je realizovalo osmu akciju čišćenja koju organizuje kompanija Lidl Srbija pod sloganom „Čisto iz ljubavi – za bolje sutra“. Očišćeno je priobalje Cvrcine bare koja predstavlja stanište ptica kakve se vrlo retko mogu naći u ovom delu Podunavlja. Cvrcina bara je lokalitet gde se gnezdi ćubasti gnjurac, eja močvarica i trstenjaci a prisutne su i mrke čaplje, čapljice i belobrke čigre. Takođe u Parku prirode svoj dom je pronašlo i 11 vrsta vodozemaca i 6 vrsta gmizavaca što čini 48% od ukupnog broja vrsta koje nastanjuju čitavu Srbiju i svi su na listi zaštićenih vrsta.

U akciji čišćenja, koja je održana u petak 3. juna bilo je ukupno 30 volontera.

Prikupljen je sledeći otpad: PET, konzerve, staklenu ambalažu, papir, gume i deo otpada će biti razvrstan i recikliran. Procenjena težina reciklabilnog otpada je 72 kilograma dok je procenjena težina komunalnog otpada 2468 kilograma. Sav sakupljeni reciklabilni otpad ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa smetnjama u razvoju.

Količina po tipu otpada koju smo odvojili za reciklažu je:

✔️ PET – 31 kg – 651 kom

✔️ Staklo – 25 kg

✔️ Limenka – 16 kg – 880 kom

„Čovek je glavni neprijatelj svom jedinom a našem zajedničkom domu – našoj planeti Zemlji“, izjavila je direktorka udruženja Vanja Petković nakon akcije čišćenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena