Yunet
 

Društvo

Akcija čišćenja po sloganom „Čisto iz ljubavi“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 11. maj 2022. • 00:00 •

Akcija čišćenja po sloganom „Čisto iz ljubavi“

Udruženje „Čepom do osmeha“ uz svestranu pomoć građana i volontera, danas je uspešno realizovalo prvu od osam akcija čišćenja pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ koja se realizuje u saradnji sa kompanijom Lidl u Novom Pazaru, ovom prilikom očišćen je Jošanički kej i reka Trnavica.

Ukupno je čišćenju prisustvovalo 53 volontera.

Sakupili smo najviše komunalnog otpada iz reke Trnavice – starih najlona, tepiha, cirade, automobilske i kamionske gume, delovi od automobila, vrata, stara belatehnika kao što je usisivač, fen, mikrotalasna, plastične sanke za decu, staklene flaše, konzerve, PET ambalaža – ovaj deo otpada je preuzela Gradska čistoća Novi Pazar – pun kamion. Pokošeni su delovi zarasli travom, orezivano je granje i vađena su oborena stabla iz reke.

Količina otpada koju smo odvojili za reciklažu je:

✔️ PET – 6 džakova – 10kg

✔️ Limenka – 1 džak – 5kg

✔️ Čepovi – 50kg

✔️ Staklo – 25kg

 

Procenjena ukupna težina reciklabilnog otpada – 90kg.

Pored đaka Gimnazije Novi Pazar i volontera kompanije Lidl podršku čišćenju pružili su prijatelji iz Sjenice i na taj način pokazali da ujedinjeni zaista možemo da doprinesemo boljitku naše životne sredine.

Naša predsednica udruženja Vanja Petković ovom prilikom je izjavila da je akcija čišćenja uspešno realizovana, međutim pošto smo zatekli veliku količinu neadekvatno zbrinutog otpada u samoj reci smatra da se mora više raditi na češćem organizovanju ovakvih akcija, jačem ujedinjenju, većoj vidljivosti edukacije u cilju smanjenja količine prisutnog otpada u životnoj sredini.

Osim akcije čišćenja, održana je i edukativna radionica srednjoškolcima u Gimnaziji Novi Pazar koja je imala za cilj podizanje ekološke svesti kod mladih i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom koju su učenici ispratili sa velikom zainteresovanošću i svojim aktivnim učešćem u radionici pokazali da shvataju značaj podrške osobama sa invaliditetom i zaštiti životne sredine.

Naš EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije i sledeća destinacija je grad Čačak, i to već sutra. Pored Čačka, do kraja maja vidimo se u Valjevu, Novoj Pazovi, Vranju, Nišu, Subotici i Bačkoj Palanci.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena