Yunet
 

Društvo

Projekti za poboljšanje položaja mladih

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 27. april 2022. • 00:00 •

Projekti za poboljšanje položaja mladih

Ministarstvo omladine i sporta raspisalo je ove godine četiri konkursa za poboljšanje položaja mladih, a danas su u Palati Srbija potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama i udruženjima za tri konkursa vredna 218,5 miliona dinara.
Raspisani su Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade i programa Mladi su zakon, kroz koji je odobreno 40 projekata, Javni konkurs za stimulisanje razlicitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih, putem kog je odobreno 37 projekata, kao i Javni konkurs za razvoj i sprovođenje omladinske politike, u kome je podržano pet projekata.

Takođe, Ministarstvo je raspisalo i Javni konkurs za podršku jedinicama lokalnih samouprava u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou, u okviru kog je odobreno 26 projekata, u ukupnom iznosu od više od 61 milion dinara.
Ugovori su danas potpisani za prva tri konkursa, a zajedno sa četvrtim konkursom vrednost projekata je skoro 280 miliona dinara.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je rekao da nikad nije bila veća obaveza da se poboljša položaj mladih u Srbiji, ističući da je u prethodnoj godini raznim vidovima podrške obuhvaćeno više od 100.000 mladih. „Našim delovanjima pomeramo granice, želimo da pokažemo da Srbija prepoznaje potrebu mladih, koji kasnije treba da kreiraju zemlju po svojim standardima. Danas tu odgovornost prihvatamo nikad konkretnije i jače“, poručio je Udovičić na skupu.

On je naveo i da je u 2021. godini više od 20.000 mladih učestvovalo u raznim volonterskim akcijama.
Udovičić je podsetio da je tokom prošle godine Ministarstvo uporedo pokrenulo dva procesa – izmena i dopuna Zakona o mladima i revizije Nacionalne strategije za mlade, a kojima je cilj da se unaprede postojeći institucionalni mehanizmi u omladinskoj politici, kao i da se urede pitanja u vezi sa omladinskim radom, prostorima i ustanovama za mlade.
Jedno od udruženja koje je dobilo sredstva od Ministarstva je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), a njihova generalna sekretarka Miljana Pejić je rekla da su za projekat dobili šest miliona dinara.
„Sistemski ćemo unapređivati omladinsku politiku i cilj nam je da ove godine nastavimo da uključujemo mlade u ključne procese izmene Zakona o mladima, reviziji Nacionalne strategije za mlade, izradi Akcionog plana…“, navela je Pejić za Tanjug. Dodala je da je suština projekta da se mladi uključuje u važne procese donošenja odluka, te da se uspostavi sistem i model omladinskog i odgovornog budžetiranja.

Generalni sekretar Saveza izviđača Srbije Marko Petrović naveo je da su od Ministarstva dobili 3,5 miliona dinara, namenjenih aktivnosti koje taj nacionalni savez organizuje tokom cele godine. „To su prvenstveno izviđačka šumska škola u kojoj se školuju naši mladi članovi i članice, izviđačka igra Srbije, državni izviđački višeboj, kao i određene međunarodne aktivnosti gde će naši članovi imati priliku da sarađuju sa izviđačima iz celog sveta“, naveo je Petrović.
I predsednik Udruženja građana „Vizija“ iz Pirota Aleksandar Antić kaže da je zahvaljujući sredstvima koja su odobrena na ovogodišnjem konkursu u okviru projekta „Napravi korak napred“, planirano održavanje okruglih stolova, foruma preduzetništva mladih na jugu i istoku Srbije, kao i obuke za mlade iz preduzetništva, informatičke i finansijske pismenosti. Oni su, inače, od Ministarstva dobili 1,3 milion dinara. Na skupu je poručeno i da trenutno u Srbiji 140 opština ima kancelariju za mlade, kao i da je u poslednjih sedam godina sa više od 16 miliona evra finansirano preko 1.000 projekata za mlade, a kojima je obuhvaćeno 150.000 osoba.

 

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena