Yunet
 

Zdravlje

U Srbiji se sve više osoba bori sa prekomernom težinom

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 5. mart 2024. • 00:00 •

U Srbiji se sve više osoba bori sa prekomernom težinom

Svetski dan borbe protiv gojaznosti obeležava se 4. marta sa ciljem da se ukaže na ovaj ogroman problem koji postoji u celom svetu. Mnogo je dece koja su gojazna, a vlada i mišljenje da su ona i zdravija.

U Srbiji se 62 odsto muškaraca i 54 odsto žena bori sa prekomernom težinom. Uz to, svako treće dete u Srbiji je gojazno. Srbija, nažalost, prati svetski trend u toj oblast, a Svetski dan borbe protiv gojaznosti povod je da još jednom ukažemo na taj problem.

Gojaznost je oboljenje koje se leči. Ono nije samo problem estetske prirode, već je uzrok i mnogih zdravstvenih tegoba. Direktorka Doma zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj Svetlana Dudić više je govorila o ovoj temi: "Ukoliko imamo taj tip gojaznosti oko stomaka, uvek imamo problem sa insulinskom rezistencijom, tj. ona je u najavi i vodi ka dijabetesu tipa 2. Takođe je to jedan proces koji vodi do povećane inflamacije zapaljenja koji vodi do stvaranja različitih plakova na krvnim sudovima i vodi ka kardiovaskularnim bolestima, pre svega ka infarktu miokarda. Kod žena je mnogo čest i šlog, mnogo češći nego kod muškaraca i povišen pritisak. U poslednje vreme sve se češće javlja i bubrežna insuficijencija".

"Počinjem od ponedeljka" - nemojte da vam ta rečenica bude vodilja nego već danas krenite da radite za svoje zdravlje, proces mršavljenja nije lak ali će vam telo u starosti biti zahvalno.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena