Yunet
 

Turizam

Održane 21. Mačkare u Golubincima

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 11. februar 2024. • 00:00 •

Održane 21. Mačkare u Golubincima

Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi.Od 1963. godine u Golubincima se održavao maskenbal, a davne 2003. godine su obnovljene čuvene golubinačke Mačkare. Danas su održane 21.

Što je Karneval za Rio to su Mačkare za Golubince i Srem. Mažoretkinje iz Apatina, čivijaški karneval iz Šapca, karnevalske grupe iz Leskovca i Banje koviljače, Brazilke i domaći učesnici defilovali su centrom Golubinaca. Publika je sa oduševlejnjem gledala 15 koreografija koje su učesnici ispred dvorca Šlos izvodili.

Mačkare su vezane za početak posta i praktikuju se 40 dana pre Uskrsa. Za ovaj običaj učesnici su pripremili maske vezane za aktuelne društvene teme, a najstarija učesnica Mačkara bila je 81-godinšnja Ana Rančić koja je dobila Zavalnicu za poseban doprinos za učešće u organizaciji Mačkara u Golubincima.

Golubinački karneval prošle godine ušao je u Federaciju evropskih karnevalskih gradova uz najveću podršku opštine Stara Pazova i na to dostignuće su posebno ponosni.

“Ono što izdvaja ovaj karneval je to što je jedini karneval u Srbiji u tradicionalnom hrišćanskom periodu kada se održavaju hrišćanski karnevali. Svi ostali, a ima ih još 6,7 u Srbiji koji su u Federaciji su pre svega turistički karnevali. Ono je jedini karneval koji se održava u manjoj sredini”, rekao je Miroljub Radivojević, savetnik Federacije evropskih karnevalskijh gradova za Srbiju i menadžer Leskovačkog karnevala

Predsedniku Đorđu Radinoviću uručena je plaketa i medalja u znak zahvalnosti.

“Zaista se radujem i podržavamo ovu manifestaciju i ona je jedna od najlepših manifestacija koja se dešava u našoj Opštini. Ovo je posebna manifestacija za Golubince i jako značajna za opštinu Stara Pazova. Sve je dobro organizovano i ima dosta gostiju iz Srbije i Vojvodine, veoma sam zadovoljan i čestitam organizatorima” izjavio je prvi čovek Opštine Đorđe Radinović.

Organizator Mačkara je Hrvatsko kulturno – prosvetno društvo Tomislav uz podršku Mesne zajednice Golubinici, a generalni pokrovitelj je opština Stara Pazova.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena