Yunet
 

Poljoprivreda

Kiša sad spašava jedino šećernu repu

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 23. avgust 2022. • 00:00 •

Kiša sad spašava jedino šećernu repu

Žetva suncokreta je počela, pa proteklog vikenda stala zbog obilne kiše. Prvi prinosi su različiti i zavise od toga koliko je gde bilo kiše. Najlošija situacija je u Banatu, gde su prinosi od jedne do dve tone po hektaru, dok se u Bačkoj i južno od Save i Dunava očekuju prosečni prinosi od oko dva i po tone po hektaru.

Na teritoriji opštine Stara Pazova prinosi suncokreta su ispod proseka, ali ipak solidni i kreću se od 2 do 4 tone po hektaru, što zavisi od položaja parcela. U Delta agraru su ranije grupe zrenja dale prinos od 3700 kg po hektaru a od kasnijih očekuju malo više roda, rekao je za RTV Stara Pazova Vladimir Mužević, agronom

U prethodna tri dana je palo između 25 i 35 litara kiše. S obzirom na dugotrajnu sušu, ovonedeljne padavine pogoduju šećernoj repi koja ulazi u završnu fazu vegetacije a najviše će doprineti vraćanju biodiverziteta zemljišta i lakšoj obradi za jesenju setvu.

Nakon stabilizacije vremena radiće se ubrzano tanjiranje zemljišta za ječam, pšenicu i uljanu repicu. Uporedo će se nastaviti se sa žetvom suncokreta, ali i soje i kukuruza. Kukuruz je u fazi sazrevanja jer je skratio vegetaciju usled nedostatka padavina a neki su proizvođači već počeli da kombajniraju rane hibride. U Delta agraru su već sa oko 350 hektara spremili zelenu masu kukuruza za stočnu ishranu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena