Yunet
 

Poljoprivreda

S toplijim vremenom moguća pojava bolesti na usevima

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 27. april 2022. • 00:00 •

S toplijim vremenom moguća pojava bolesti na usevima

Poljoprivredna mehanizacija je ovih dana na njivama, gde se užurbano privodi kraju prolećna setva, a uporedo se vrši druga prihrana ozimih strinina i zaštita biljaka, jer toplije vreme pogoduje razvoju bolesti i štetočina. Pšenica koja je na području staropazovačke opštine zauzima skoro 5800 hektara, ječam na 1100 hektara, nižeg su rasta zbog sušnog perioda u prva tri meseca u godini i tek nakon prvih padavina u aprilu, počeli su da koriste azot iz prihrane, i dobili lepu zelenu boju. Sada treba uraditi tretmane fungicidima i iskombinovati ih sa adekvatnim herbicidima, savetuje Marija Hric, zaštitar bilja u Delta agraru.

Na pojedinim parcelama već se pojavila repina pipa, gde treba odmah delovati, ali na sreću repi nisu naštitile povremeno niske temperature u aprilu.

Stabilizacija vremenskih uslova doneće mnogo posla na njivama. Pored bolesti i korova, veliku štetu na usevima mogu naneti poljski miševi i hrčkovi, stoga stručnjaci preporučuju proizvođačima, da redovno obilaze parcele i kontrolišu useve, kako bi blagovremeno mogli da reaguju i primene potrebne agrotehničke mere.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena