Yunet
 

Politika

Saopštenje OO PS Stara Pazova povodom Dana slovenske pismenosti i kulture

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 24. maj 2022. • 00:00 •

Saopštenje OO PS Stara Pazova povodom Dana slovenske pismenosti i kulture

Opštinski odbor Pokret socijalista Stara Pazova želi da čestita sugrađanima 24. april, Dan slovenske pismenosti i kulture, odnosno dan Svetog Ćirila i Metodija.

Podsećamo na važnost misionarskog rada ove solunske braće, tvoraca prvog slovenskog pisma, zahvaljujući kojima su slovenski narodi stekli pismenost i oformili kulturu koja je podarila čovečanstvu velika dela.

Danas, kada se jedan deo te kulture tendeciozno isključuje iz javnog prostora na zapadu, a umetnici i stvaraoci zabranjuju suprotno svim civilizacijskim dostignućima, važno je istrajati u negovanju kulturnih vrednosti koje su Sloveni doprineli svetu.

Tužni smo što su na ovaj dan u ovoj godini dva bratska slovenska naroda sukobljeni u vrtlogu interesa velikih sila i nadamo da će u taj deo sveta mir doći što pre.

Ponosni smo što u našoj maloj, lokalnoj sredini tri slovenska naroda- Srbi, Slovaci i Hrvati žive u harmoniji međusobnom uvažavanju. Srećni smo što će slovenska pismenost i kultura ostati, opstati i podariti svetu dela koja mu daruje već više od 12 vekova upravo zahvaljujući Svetom Ćirilu i Metodiju.

Čestitamo đacima i nastavnicima OŠ "Milan Hadžić" Vojka dan njihove škole koji je posvećen današnjem prazniku.

U Staroj Pazovi, 24.05.2022.

Rada Žugić

Predsednica OO Pokreta socijalista Stara Pazova

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena