Yunet
 

Društvo

CSR Stara Pazova: Otvoren "Dnevni boravak" za rad sa decom sa poremećajem u ponašanju

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 26. mart 2024. • 00:00 •

CSR Stara Pazova: Otvoren

Prethodne godine u aprilu mesecu potpisani su partnerski sporazumi u okviru Projekta „Razvoj i implementacija programa kao odgovor na potrebe dece sa poremećajem u ponašanju“ – koji je finansiran iz Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć 2014–2020 (IPA II).

Partnerske sporazume potpisala je direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Maja Miljković sa predstavnicom Centra za socijalni rad Bjeljina i direktorkom Centra za socijalni rad Stara Pazova, Radom Žugić.

Za potrebe samog Projekta a uz pomoć Evropske unije, u Staroj Pazovi otvoren je “Dnevni boravak” koji su danas posetili gore pomenuti potpisnici ugovora.

Ideja za konkurisanje za sredstva i sam projekat nastala je 2021. godine u Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu, jer je iste sprovedeno istraživanje vezano za broj dece sa poremećajima u ponašanju na teritoriji AP Vojvodine. U okviru istraživanja pokriveno je 45 Centara za socijalni rad na ovoj teritoriji, kao i četiri ustanove za zaštitu dece. Tada je otkriveno da je u Vojvodini pomenute godine bilo 873 registrovane dece sa poremećajima u ponašanju, te da je u sistemu Socijalne zaštite potreban program, odnosno obuka koja bi unapredila kompetencije stručnih radnika za rad sa ovakvom decom. „Potrebe za ovakvim Dnevnim boravcima prepoznaju se u školskim ustanovama koje vrlo često upućuju decu na boravak u ovakve objekte, te na sam rad sa decom, dakle kod kompetentnih stručnih radnika, kako bi se unapredile njihove veštine i ponašanja“, istakla je prilikom posete Maja Miljković, direktor Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

Vesna Savić, sekretar Centra za socijalni rad Bjeljina izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije ovako jednog značajnog i velikog projekta; „Ovo je, kada je u pitanju naš Centar prvi prekogranični Projekat i nama je zaista zadovoljstvo da radimo na jednom ovako važnom pitanju kao što je pružanje podrške i pomoći deci sa poremećajima u ponašanju. Mi smo vrlo rado prihvatili poziv Pokrajinskog zavoda i evo danas smo ovde u Staroj Pazovi a cilj nam je da razmenimo iskustva u realizaciji samog Projekta“, zaključila je Savić.

Partneri u projektu su Opština Stara Pazova, odnosno CSR Stara Pazova i grad Bjeljina, tj. CSR Bjeljina. Projekat je počeo lane, 15. aprila, traje 18 meseci, a u oktobru mesecu tekuće godine predviđena je završna konferencija, gde će se prikazati rezulati rada koji su postignuti u ovom periodu.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena