Yunet
 

Društvo

Paničke i ove godine u Staroj Pazovi

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 25. mart 2024. • 00:00 •

Paničke i ove godine u Staroj Pazovi

Za Cvetnu nedelju kod Slovaka u Staroj Pazovi zadržan je jedinstveni običaj – tzv. Paničke, u prevodu Gospođice. Deca u narodnoj nošnji posećuju svoju familiju, pri čemu pevaju pesmicu o ovom danu igrajući kolo za šta ih domaćini nagrade. Po običaju u spremljene i ukrašene košare, daju im jaja, slatkiše i novac, jer se raduju njihovom dolasku, predstavljaju simbol mladosti, prosperiteta, novog života.

Nažalost ove godine, zbog kiše i hladnog vremena bilo je malo dece koja su se spremila za Cvetnu nedelju, ali nekoliko njih je došlo i u Slovačku evageličku crkvu. Sveštenik Igor Feldi ih je pri kraju Bogosluženja blagosiljao pred oltarom nakon što im je ispričao o hrišćanskom značaju ovog dana, jer to je dan kada su Jevreji dočekivali Isusu Hrista u Jerusalimu i radujući mu se ispred njega bacali cveće i zelene grane.

Nakon toga deca su sa sveštenikom izašla iz hrama, ispred kog su se uhvatili u kolo i pred mnogobrojnim vernicima otpevali svoju pesmicu te na ovaj način nagovestili dolazak najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena