Yunet
 

Društvo

Tri decenije uspešnog rada Feniksa

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 19. mart 2024. • 00:00 •

Tri decenije uspešnog rada Feniksa

Društvo za afirmaciju invalida Feniks iz Stare Pazove, osnovano je 18. marta 1994. na inicijativu Verice Marković, Dimitrija Kočijaševića, Miodraga Rašića, Zorana Radivojevića i Jelice Despot, koja se od tad nalazi na mestu predsednika, a njihov osnovni cilj je bio otkrivanje i pronalaženje osoba sa invaliditetom, jer ih je bilo malo na ulici, bile su nevidljive, zatvorene u svojim domovima.

“Svi mi na početku svoje invalidnosti ili oni koji su rođeni sa invaliditetom, stidmo se i sramimo što smo da kažem uslovno malo drugačiji od ostalih. E kad to pobedimo i kad sa tim raščistimo da smo mi svi isti ili jednaki i da svima isto treba, da se ne razlikujemo po našim htenjima i potrebama, onda smo oborili veliku barijeru; rekla je Jelica Despod, predsednica Feniksa.

Ništa o nama bez nas – kažu članovi Feniksa, jer oni najbolje znaju šta im je potrebno. Radili su i na otklanjanju fizičkih barijera, ali prvo je trebalo savladati mentalne. Organizovali su sportske manifestacije, Defile prijateljstva i popularno poselo Feniks i prijatelji. Mira i Ivana Tijanić iz Stare Pazove, saglasne su u tome da je Društvo Feniks doprinelo poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Nakon tri decenije nastavljaju sa osnovnom misijom i raduju se kada ohrabre nekog da im se pridruži.

Te dve emocije su usko povezane i neizbežne na svim druženjima, pri svakom susretu. Feniks je po rečima naših sagovornica njihova naša druga porodica.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena