Yunet
 

Društvo

Bolje vodosnabdevanje u Sremu i Staroj Pazovi

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 16. mart 2024. • 00:00 •

Bolje vodosnabdevanje u Sremu i Staroj Pazovi

Opština Stara Pazova jedna je od pet opština u Sremu, koje zajedno kreću u izgradnju regionalnog vodovodnog sistema Istočni Srem u cilju boljeg vodosnabdevanja Rume, Inđije, Pećinaca, Iriga i Stare Pazove. Zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma o saradnji, kaže da pored toga što svaka opština ima svoj sistem vodosnabdevanja, u Rumi postoji izvorište, koje može da snabdeva vodom ovu teritoriju Srema.

“Više kao dodatna varijanta za dodatno snabdevanje za svaku od ovih pet opština. Mi smo sad sa ovim međuopštinskim sporazumom uspostavili jednu solidnu bazu a ono što je mnogo važnije jeste, da je pokrajina prepoznala bitnost upravljanja vodom na tom regionalnom nivou, jer sve veći problem snabdevanja vodom je trenutno targetiran u državi ali i u sremskom regionu u narednom periodu, i trenutno je projekat za građevinsku dozvolu na izradi a projekat se finansira iz pokrajinskog budžeta” , kaže Marina Savić, zamenica predsednika opštine Stara Pazova.

Preliminarna investiciona vrednost je 140 miliona evra i zato će se radovi odvijaju fazno. Početak radova je u Hrtkovcima, gde će se graditi fabrika vode.

Projekat je odobren od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i švajcarske agencije za razvoj. Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencija Srem, koja koordinira projektom, napominje da će bez realizacije ovog projekta sve sremske opštine imati velike probleme u vodosnabdevanju, te da u projekcijama do 2050. godine, 1.500 litara u sekundi će biti nedostatak vodnog resursa u Sremu.

„Regionalni sistem je predviđen da sve te nedostatke u vodosnabdevanju, praktično dopunjava, da lokalni vodovodni sistemi mogu biti relaksirani. Moram napomenuti da lokalna izvorišta ostaju, lokalna preduzeća ostaju, regionalni sistem će biti jedan poseban sistem koji će se vezivati na lokalne sisteme, “ objasnio je Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem

U narednom periodu predstoji ogroman posao do završetka projekta čija je realizacija procenjena na 15 godina, ali on predstavlja određenu sigurnost u budućnosti. Biće od od izuzetnog značaja za ovu sredinu i za opštinu Stara Pazova jer će poboljšati snabdevanje vodom, posebno u letnjem periodu.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena