Yunet
 

Društvo

Dualno obrazovanje kod nas – nakon škole odmah plata i posao

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 28. februar 2024. • 00:00 •

Dualno obrazovanje kod nas – nakon škole odmah plata i posao

Dualno obrazovanje postaje sve interesantnije učenicima i privredi, jer obe strane vide korist od ovog načina edukacije stručnih kadrova. Srednje stručne škole takođe se sve više opredeljuju za profile po ovom modelu prateći potrebe privrede.

Boško Bajić iz Stare Pazove i Musa Miftari iz Šimanovaca su se odmah nakon završene srednje Tehničke škole, smer mehaničar motornih vozila, zaposlili u firmi, u kojoj su obavljali stručnu praksu u toku školovanja po dualnom modelu obrazovanja. Zbog dobrog iskustva, stečenog znanja i poznatog kolektiva, nisu se dvoumili da li da potpišu ugovor o radu:

„Svidelo nam se. Kolege su u redu i atmosfera je dobra. Ovde smo se školovali i ovde nastavljamo rad“ – ističe Boško.

Dualni model obrazovanja podrazumeva dva dana prakse u drugoj a tri u trećoj godini, što se pokazalo da je učenicima interesantnije od prakse u improvizovanoj školskoj radionici. Kažu da ovako više nauče, nije na odmet ni materijalna nadoknada koju dobiju i čeka ih siguran posao. Marko Vranješ iz Golubinaca i Miloš Vukić iz Stare Pazove vide sebe u budućnosti upravo u kompaniji gde sad uče:

„Do sada sam naučio da radim servis i još neke stvari na kamionu“ – kaže Marko, a Miloš dodaje da mu se sviđa i da nebi nikad napustio svoje radno mesto.

Sve više privrednika se uključuje u dualni sistem obrazovanja, jer prepoznaju potrebu za kvalitetnim kadrom, koji izlazi iz njihovih redova. Ovo je po njima potpuno drugačiji princip školovanja, kojim se obezbeđuju deficitarna zanimanja. Zdravko Zdravković iz firme Scania u Krnješevcima kaže da im ovaj sitem odgovara.

„Učenici nam pomažu a mi ih obrazujemo. Uče na najnovijim generacijama kamiona sa nama i ostaju da rade posle toga“

„Mi kroz dualno osiguranje imamo priliku da planiramo mnogo kvalitetnije našu budućnost jer se ti kadrovi školuju spram potreba naše kompanije“- dodaje Zoran Lučić, šef servisa u Kompaniji „Star import“ koja je takođe deo sistema dualnog obrazovanja u lokalu.

Srednja tehnička škola u Staroj Pazovi je pre nekoliko godina uvela dualni sistem i sada se kod njih svi mašinski i saobraćajni smer, trogodišnji i četvorogodišnji, obrazuju na ovaj način. Tehničar za kompjutersko konstruisanje, operater mašinske obrade, bravar zavarivač, serviser termičkih i rashladnih uređaja i tehničar drumskog saobraćaja.Trenutno sarađuje sa devet kompanija sa teritorije opštine Stara Pazova, s kojima su se učenici i roditelji upoznali na početku školske godine, kaže Zorica Kešelj, direktorka Tehničke škole u Staroj Pazovi:

„Nakon razgovora i intervjua mi dobijamo listu gde učenici biraju gde kod koga žele da odu na praksu. Sa druge trane kompanije na svoju listu stavljaju učenike za koje smatraju da će biti dobri u njihovim kompanijama. Tek nakon toga ih uparimo, obavimo dodatne razgovore, dođemo u kompaniju i potpisujemo ugovor.“

Učenici uče uz instruktore, na praksi ih obilaze i profesori, te na osnovu toga ocenjuju a skoro svi nakon dobijene diplome, otpočinju svoj radni staž.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena