Yunet
 

Društvo

Predsedniku Radinoviću uručeno najveće odlikovanje u eparhiji Sremskoj

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 22. oktobar 2022. • 00:00 •

Predsedniku Radinoviću uručeno najveće odlikovanje u eparhiji Sremskoj

Svetom liturgijom danas je svečano osvećen ikonostas u Hramu Prenos moštiju svetog oca Nikolaja u Belegišu.

Pred velikim brojem vernika i gostiju održana je sveta arhijerejska liturgija u porti Hrama u Belegišu, od strane Vladike Sremskog Vasilija uz sasluženje sveštenstva. Ovom prilikom predsedniku Opštine Stara Pazova Đorđu Radinoviću uručen je orden svetog Arsenija Sremca, najveće odlikovanje u eparhiji Sremkoj, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života.“Izgradnji ovog Hrama pomogao je moj deda, koji je tada bio predsednik odbora, i to me je motivisalo da ovoj crkvi, ali i ostalim u našoj opštini, gde god smo mogli, pomažemo u obnovi i rekonstrukciji. I sad u ovim teškim vremenima, vidimo koliko je Srpska Pravoslavna crkva posvećena našem narodu, koliko bi nam bez crkve bilo teško, i koliko je upravo ona sačuvala naš narod. Ovo odlikovanje mi je posebno jako drago, zato što su ovde rođeni i moji sremci i ja, i danas sam veoma ponosan i srećan”, istakao je Radinović.

Nakon svečane liturgije, četiri majke koje su rodile troje ili više dece, dobile su od strane Vladike orden Majke Angeline. Ujedno je i realizovano rukopoloženje jednog teologa u čin đakona a protonamesnik Đorđe Kovljen, starešina hrama u Belegišu dobio je čin protojereja.

Hram Prenos moštiju svetog oca Nikolaja u Belegišu dobio je novi izgled nakon nekolikogodišnje rekonstrukcije koja je urađena uz finansijsku podršku opštine Stara Pazova. Inače, predsedniku Radinoviću je ovo drugo odlikovanje SPC, nakon što mu je 2015. godine uručen orden Svetog Save.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena