Yunet
 

Društvo

Znate li čemu služi QR kod na fiskalnom računu?

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 21. jun 2022. • 00:00 •

Znate li čemu služi QR kod na fiskalnom računu?

Primena novog sistema e-fiskalizacije zvanično je počela 1. maja, a to znači da su poreski obveznici, između ostalog, u obavezi i da izdaju nove fiskalne račune. Na takvom računu nalaze se brojne novine, pa je tako, recimo, najupečatljivija promena veliki QR kod koji bi trebalo da se nalazi na dnu svakog računa.

U anketi koje je sprovela ekipa RTV Stara Pazova došlo se do saznanja da većina sugrađana zapravo nije upućena u to da im ovaj QR kod omogućava da i sami postanu inspektori. Njegovim skeniranjem građani mogu da provere da li prodavac kod koga su kupili robu poštuje zakon, odnosno da li je račun validan i da li je promet prijavljen Poreskoj upravi.“Račun se evidentira u Poreskoj upravi pre nego što ga vi dobijete u papiru, odštampanog. A taj QR kod, je zapravo kontrolni element, da vi ukoliko želite da proverite da li je račun evidentiran u PU, skenirate ga nekim pametnim telefonom, i on će ustvari da vas odvede na adresu PU, gde se to validira i gde vi dobijete informaciju da je račun ispravan, ili da je neispravan”, kaže Dušan Uzelac, urednik portala „Kamatica“.

Ukoliko se skeniranjem koda ispostavi da „Račun nije validan“ tada se kupac obaveštava da to nije „konačni račun prodaje“ odnosno da „račun nije registrovan“ pa se kupac moli da slučaj prijavi poreskoj upravi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena