Yunet
 

Društvo

80 godina od pogibije narodnog heroja Janka Čmelika

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 12. maj 2022. • 00:00 •

80 godina od pogibije narodnog heroja Janka Čmelika

Danas se navršava tačno 80 godina od pogibije Janka Čmelika iz Stare Pazove, borca za slobodu u Drugom svetskom ratu, koga su fašisti streljali 1942. godine a godinu nakon toga proglašen je za narodnog heroja, tada Jugoslavije.

Obeležavanje jubileja je počelo minutom ćutanja, nakon čega su vence položili opštinski odbor SUBNOR-a, Mesne zajednice i SKUD-a Heroj Janko Čmelik a prigodan poetsko – muzički program su pripremili upravo đaci istoimene škole.

Prisutnima su se obratili Stanko Carić, predsednik OO SUBNOR-a S.Pazova, Janko Havran, direktor OŠ Heroj Janko Čmelik i Ljibuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Okupljeni su poručili da sa sa ponosom moramo da se sećamo trenutka oslobođenja i svih koji su za slobodu položili svoje živote, a jedan od njih je i Staropazovčanin Janko Čmelik. Bio je jedan od pokretača komunističkog pokreta u Sremu, prva žrtva fašizma i treći borac proglašen za narodnog heroja u vreme 2. svetskog rata.

Njegovo ime nose osnovna škola, SKUD i ulica u Staroj Pazovi, ali i ulice u većim gradovima Vojvodine kao i kasarna u Novom Sadu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena