Yunet
 

Društvo

RADINOVIĆ: Lokalna samouprava i Vlada Srbije saniraće nemar na regionalnom kanalizacionom vodu od pre 17 godina

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 14. april 2022. • 00:00 •

RADINOVIĆ: Lokalna samouprava i Vlada Srbije saniraće nemar na regionalnom kanalizacionom vodu od pre 17 godina

Za poslednjih pola veka niko se nije odvažio da sistemski reši kanalizacionu mrežu u ovom delu Srema, koja ne podrazumeva samo mogućnost priključivanja svakog domaćinstva, već i njene regionalne odvode i prečistač na Dunavu. Opština Stara Pazova je među prvima od 65 lokalnih samouprava na mapi srpsko-kineskog projekta nazvanog "Čista Srbija" koji je nedavno predstavio Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović:

“Planiramo da izgradimo 7.000 kilometara kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda. Samo u ovoj godini ćemo uložiti 400 miliona evra, od toga za kompletnu kanalizaciju u opštinama Stara Pazova i Inđija čak 70 miliona”- dodao je Momirović prilikom poslednje posete Staroj Pazovi.

Projekat podrazumeva da će u četiri urbane celine- Staroj Pazovi, Novoj Pazovi, Novim Banovcima i Starim Banovcima svako domaćinstvo imati priključenje na kanalizacionu mrežu, a na Dunavu će biti prečistač. Počinje se prvo od regionalnog kolektorskog pravca koji se urušio pre 17 godina u delu između Stare i Nove Pazove, kaže Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova:

“Ovo je međuopštinski kolektor Inđije i Stare Pazove a imamo nedavne političke napade na ovu temu samo na opštinu Stara Pazova. Sve je rađeno pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast, i to su tada radili i sprovodili oni koji danas praktično napadaju ovu vlast.

Na sudu je dokazano da su tada postavljene neadekvatne cevi koje su vrlo brzo popucale u dužini od skoro 4 kilometara.

Tužbom smo od GP “Planum” naplatili 100 miliona koji su nam sad na računu, a za sanaciju cele dužine kolektora je potrebno 500 miliona. U saradnji sa Ministarstvom radimo prvi kilometar kanalizacionog voda od Železničke stanice u Novoj Pazovi kako bi ona mogla da funkcioniše. Uradili smo projektnu dokumentaciju za sledeći kilometer voda, koji uskoro počinjemo da radimo i tada ćemo napraviti presek da vidimo dokle smo stigli, praktično do nadvožnjaka za Vojku, i još malo dalje od njega. Nakon toga nastavićemo i dalje jer ko zna šta će sve popucati i na trasi ka Železničkoj stanici Stara Pazova.

Regionalni vod će se prvo završiti jer i Inđija ima takođe svoj deo kanalizacije u programu “Čista Srbija” a nemoguće je uraditi kanalizaciju u jednoj i drugoj opštini pre nego što se on završi” - istakao je Radinović.

U lokalnoj samoupravi kažu da rade punom parom na pripremi dokumentacije kako bi radovi što pre počeli. Građani sa nestrpljenjem očekuju realizaciju projekta kada će svako imati pristup kanalizacionoj mreži, otvorenih fekalnih tokova neće biti, a u Dunav će se izlivati čista voda, kako dolikuje sredini u kojoj žive.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad