Yunet
 

Društvo

Državni zvaničnici i strane diplomate u poseti Staroj Pazovi

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 10. mart 2022. • 00:00 •

Državni zvaničnici i strane diplomate u poseti Staroj Pazovi

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, posetila je danas Staru Pazovu. Ona je prisustvovala diplomatskom danu u okviru prve kolonije pletenja, koja se održala u okviru prethodna tri dana. Tom prilikom ocenila je da je ovo izazovno vreme u kome je važno da još više obratimo pažnju na ženski pogled na svet i na ženske principe, jer nam to donosi mir, odgovornost i stabilnost.

Prvu koloniju pletenja u opštini Stara Pazova, organizovala je Etno mreža u saradnji sa NALED-om i slovačkom zajednicom uz podršku opštine Stara Pazova i ambasade SAD-a, kao i ambasade Slovačke Republike u Srbiji. Ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha izjavio je da ovakav vid susreta i razmena iskustava i znanja u velikoj meri doprinosi upoznavanju diplomatskog kora i šire javnosti sa kulturnim bogatstvom Srbije a ataše za obrazovanje i kulturu u Ambasadi SAD u Srbiji Holi Zardus je ocenila je da je svaka ova rukotvorina otisak umetnosti i da govori o istoriji Srbije.

Učesnici kolonije iz cele Srbije su radili autentične predmete slovačke narodne nošnje a pokretač za očuvanje i unapređenje položaja žena je Etno mreža i ovom kolonijom se slave žene i naše nasleđe, rekla je Violeta Jovanović, direktorka NALED-a predsednica Etno mreže. Zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić je naglasila da se u ovoj opštini privreda ubrzano razvija i zahvalila NALED-u što je uvideo potencijal Stare Pazove u očuvanju tradicije i negovanju multikulturalnosti.

U organizaciji Etno mreže takođe je upriličena i izložba fotografija Pavela Surovog sa motivima slovačke narodne nošnje. Kolonija je organizovana u cilju saradnje i očuvanja tradicije, kako bi stare tradicionalne tehnike i znanja bili sačuvani, a javnosti bila prikazano naše kulturno nasleđe koje može biti pokretač ekonomskog razvoja i osnaživanja žena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena