Yunet
 

Društvo

"Mačkare" u Golubincima

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 28. februar 2022. • 00:00 •

Nakon jednogodišnje pauze u Golubincima su ponovo održane Mačkare, tradicionalni pokladni običaj, koji su pre 250 godina na ove prostore doneli Hrvati iz Dalmacije. Subota je bila u znaku pokladnog jahanja, a nedelja je donela karneval sa oko 200 maski, što je manje u odnosu na prethodne godine, ali to nije umanjilo lepotu i šarenilo ove manifestacije, za koju se učesnici ozbiljno spremaju.

Najmlađi su se maskirali u štrumpfove, zle vile, crvenkapice, ali bila je tu i dvorska luda, voćna salata, Alimama i 10 razbojnika, Meksikanci, novogodišnja jelka. Karnevalska povorka je po običaju krenula iz katoličke porte i kroz centar stigla na plato ispred dvorca Šlos, gde je usledio kraći program uz predstavljanje maski.

Pored Golubinčana, učešće su uzeli gosti iz Apatina, Surčina, Šapca, Stare Pazove, a publika je došla iz ovog, okolnih mesta, ali čak i iz Prokuplja. Raduško Janković, potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova je istakao, da mu je drago, što se ovaj običaj održava i da su golubinačke Mačkare prvi ovogodišnji karneval u Srbiji. Premundureni dani su manifestacija od opšteg interesa za ovu sredinu a podržali su je brojni sponzori i Mesna zajednica Golubinci, dok je generalni pokrovitelj je Opština Stara Pazova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena