Yunet
 

Zdravlje

Registrovan prvi slučaj omikron soja u Zrenjaninu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 6. januar 2022. • 16:25 •

Registrovan prvi slučaj omikron soja u Zrenjaninu

Od početka ove godine beleži se nagli porast broja zaraženih korona virusom, a stručnjaci to pripisuju omikron soju. Iako je ovaj soj daleko infektivniji od prethodnog, dobra vest je da je propraćen znatno blažim simptomima u odnosu na prethodne varijante kovida 19.

Omikron soj je deset puta zarazniji od svog prethodnika, delta soja, a inkubacija traje do 3 dana. Dr Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, naveo je da se u narednim danima može očekivati naglo povećanje broja novoobolelih u Srednjobanatskom okrugu.

– Trenutna slika je povoljna, mi smo završili taj četvrti talas. U ovom momentu je aktivno 239 slučajeva. Međutim, primetili smo da je u poslednja tri dana drastično povećan broj novoobolelih. To su još uvek mali brojevi, ali se oni gotovo udvostručuju na dnevnom nivou. Ono što zabrinjava je činjenica da smo 5. januara, dakle juče, imali 59 novoobolelih. Simptomi omikron soja su slabiji u odnosu na delta soj, javljaju se uglavnom u vidu glavobolje, malaksalosti, gušobolje. Klinička slika jeste lakša i to je dobro, ali ne smemo zaboraviti da će omikron zaraziti mnogo više ljudi i da će starija populacija i dalje biti izložena velikom riziku- rekao je dr Rudan.

Podsetimo, najbolji vid zaštite je vakcinacija, a u našem gradu je vakcinu protiv korona virusa moguće primiti u sportskoj hali „Zvonimir Zvonko Vujin“, bivša hala „Medison“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad