Yunet
 

Zdravlje

Važno je da se prvi oftalmološki pregled obavi u trećoj godini detetovog života

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 22. novembar 2021. • 18:00 •

Važno je da se prvi oftalmološki pregled obavi u trećoj godini detetovog života

Oftalmološki pregled je najbezbolniji od svih redovnih pregleda sa kojima se deca susreću. Ipak, ukoliko dete kod očnog lekara odlazi prvi put, može se razviti strah, zato je neophodno deci objasniti i uputiti ih kako izgleda pregled i zbog čega je važan.

– Pregled počinje sa inspekcijom deteta, tada gledamo fizionomiju lica, kapke, posmataramo šta se dešava sa očima kada dete gleda pravo. Posmatramo boju zenice, da li je siva ili crvena, da li je konjuktiva obojena i postoji li sekret. Na osnovu inspekcijskog pregleda možemo da naslutimo zbog čega je roditelj doveo dete- rekla je dr Bolinovska Kosanović.

Određene promene, anomalije i infekcije primetne su već po rođenju. Najčešće je to novorođenačka oftalmija koja se manifestuje natečenim kapcima i sekretom u očima, a leči se antibioticima.

– Ukoliko je dete rođeno pre vremena, odnosno pre 36. nedelje trudnoće, potrebno je uraditi skrining na retinopatiju novorođenčeta, jer tu ni vid ni vaskularna mreža retine nisu dovoljno razvijeni, te ukoliko se to ne primeti na vreme i ne leči se adekvatno, posledice su trajne. U kasnijem dobu, dakle oko prve godine života deteta, potrebno je obratiti pažnju na položaj očiju, ondosno na to kako se one kreću- da li idu levo-desno i da li dete predmet koji posmatra primiče suviše blizu očima. U tom dobu se može javiti dioptrija ili strabizam, odnosno razrokost- navodi dr Bolinovska Kosanović.

Ukoliko roditelji primete da deca primiču predmete previše blizu očima, tada je neophodno obaviti oftalmološki pregled, jer se takve bolesti leče do sedme godine života, dodala je dr Sofija Bolinovska Kosanović i istakla da zbog nepravovremenog reagovanja može doći i do ambliopije, odnosno slabovidosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena