Yunet
 

Turizam

Gradonačelnik na “Žetelačkim danima” u Mužlji: to je ono što treba da baštinimo, čuvamo i negujemo, to je naš identitet

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 3. jul 2022. • 14:27 •

Gradonačelnik na “Žetelačkim danima” u Mužlji: to je ono što treba da baštinimo, čuvamo i negujemo, to je naš identitet

“Zahvaljujući “Žetelačkim danima” koji se održavaju već 39 godina, mi smo danas duhovno bogatiji. Ono što smo videli ovde, na otvaranju, kada su u pitanju narodna igra, nošnja, muzički instrumenti i ono što ćemo videti na njivi, stari običaji, alati, sama žetva, to je nešto što treba da baštinimo, da čuvamo i negujemo. To uspešno rade organizatori ove manifestacije, ja im se na tome zahvaljujem i to je samo još jedan podstrek za ono što treba Grad Zrenjanin da radi – da pružimo podršku i promociji Mužlje, podršku negovanju starih tradicija, zanata i običaja koje imamo, jer je to nešto što nas definiše, neki naš identitet – poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, otvarajući danas u Mužlji “Žetelačke dane”, tradicionalni etno-festival koji se organizuje svakog leta, tokom jednog vikenda u julu mesecu.

On se obratio prisutnima ispred doma Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Petefi Šandor”, gde je održan prigodan kulturno-umetnički program u kom su nastupili članovi svih generacija MKUD “Petefi”. Učesnike “Žetelačkih dana” i goste pozdravio je i Palatinuš Ervin, predsednik Saveta MZ “Mužlja”, a među gostima su, osim gradonačelnika Zrenjanina, bili i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednica komiteta u skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač, direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Puškaš Janoš i članovi Gradskog veća grada Zrenjanina Stojko Jožef i Saša Kandić.

Nakon programa u centru Mužlje, festivalska povorka krenula je ka “Sunčanom jezeru”, u Mužljanskom ritu, ka žitnom polju na kom se odvija takmičenje u kosidbi žita na tradicionalan način, onako kako se to u ovim krajevima radilo vekovima. Osim takmičenja kosaca, odevenih u narodne nošnje, na kom su važni detalji dužina otkosa, način oštrenja kose i slaganja pokošenog žita, sastavni deo manifestacije je i bogat “žetelački doručak” – izložba i degustacija banatskih gurmanskih specijaliteta, kao sastavnog dela svake žetve, pre nego što počne kosidba. Osim nekoliko domaćih ekipa i Subotičana, tradicionalno su se koscima pridružili učesnici iz naselja Otelek, u rumunskom delu Banata. Gostiju je bilo iz mnogih sredina u Vojvodini, a stigli su i iz Mađarske.

С обзиром да се фестивал одржава у славу жетве, жита и хлеба, пре косидбе је обављено и освећење жита и жетелаца. Такмичарски део је, као и увек, остао, некако, у другом плану. Превагнуло је дружење, добро расположење, шаролика гастрономска понуда, звуци тамбураша, у пријатном амбијенту уз “Сунчано језеро”, на ободу Мужље. У оквиру манифестације, одржано је и такмичење у пецању за најмлађе, а у поподневним часовима следи такмичење у кувању рибље чорбе. За организацију “Жетелачких дана” задужени су месна заједница “Мужља” и Удружење породичних газдинстава “Кластер Фокус”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena