Yunet
 

Sport

Prijem za rvače Proletera, reprezentativce Srbije i rukovodstvo Rvačkog saveza Srbije – četiri zlatne medalje na Svetskom šampionatu nezapamćen uspeh

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 5. oktobar 2022. • 14:40 •

Prijem za rvače Proletera, reprezentativce Srbije i rukovodstvo Rvačkog saveza Srbije – četiri zlatne medalje na Svetskom šampionatu nezapamćen uspeh

Svetski šampionat u rvanju za seniore po prvi put je održan u Beogradu i Srbiji, uz učešće oko 2.500 takmičara iz 78 zemalja. Osvajanjem četiri zlatne medalje naši reprezentativci ostvarili su do sada nezapamćen uspeh, a dva svetska prvaka dobili su i grad Zrenjanin i Rvački klub “Proleter” – Zurab Datunašvili osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom, dok je Mate Nemeš trijumfovao u kategoriji do 67 kilograma.

Tim povodom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa svojim saradnicima, danas je priredio prijem za Željka Trajkovića, predsednika Rvačkog saveza Srbije, Marka Stanojčića, predsednika Rvačkog kluba „Proleter“, reprezentativce Mate Nemeša, Viktora Nemeša, Vojislava Trajkovića, trenera, Vladimira Miloševa, strukovnog fizioterapeuta.
Prijemu su prisustvovali Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, Miloš Korolija, načelnik Gradske uprave, Snežana Vučurević, Marija Damjanović i Rajko Kapelan, pomoćnici gradonačelnika, kao i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina.

Čestitajući im na ovim izuzetnim rezultatima, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao da Zrenjanin gaji dobru školu rvanja, i kada se kaže sport u Zrenjaninu, misli se na rvanje.
-Kada pogledamo unazad čitav niz i kontinuitet osvajanja medalja, kada je u pitanju rvanje, vidimo da postoje značajni rezultati, ali, dve zlatne medalje je nešto izvanredno i iznad svih očekivanja, rekao je gradonačelnik i pozvao sve sugrađane da posete Rvački klub „Proleter“, gde sada po stručnim nadzorom trenira oko četrdeset dečaka i devojčica, a škola je besplatna.

-Klub pruža punu podršku, a grad Zrenjanin logistički učestvuje u radu Rvačkog kluba „Proleter“. Planovi za naredni period su da vidimo kako i na koji još način možemo da unapredimo sistem zrenjaninskog sporta, a tu mislimo i na rvanje, rekao je još Salapura uz želje da i u narednom periodu ostvare dobre rezultate, a to se odnosi na ostvarivanje normi za olimpijske igre u Parizu.
Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije istakao je da je ovo bilo jedno od najmasovnijih takmičenja te vrste do sada u istoriji.

-Takmičenje i rezultat rvača iz Srbije je fenomenalan. To je istorija. Teško je reći kolika je razlika između bronzane i zlatne medalje, to su nijanse, delići sekunde. Sreća, motivacija i inspiracija je bila na strani naših momaka – rvača iz Srbije. Ovim rezultatom ispisali smo istoriju, rekao je predsednik Rvačkog saveza Srbije.
Da se godinama planiralo i da je rađena selekcija, dokaz je odličan rezultat, a i podrška države Srbije.

Reprezentativac Srbije u rvanju Mate Nemeš u finalu je napravio podvig pobedivši najboljeg rvača sveta, olimpijskog i svetskog šampiona Mohamadreza Geraja iz Irana sa 5:4. U razgovoru sa njim, zahvalio se državi Srbiji, gradu Zrenjaninu, kao i Rvačkom savezu Srbije, koji su im omogućili najbolje uslove do sada, i da će sigurno i u narednom periodu biti još bolji i da mu je trenutno, najveći cilj Svetsko prvenstvo koje je sledeće godine.

Četiri zlatne medalje, do sada nezabeležen rezultat na jednom šampionatu.
Podsećamo, poslednju fazu priprema realizovali su upravo u Zrenjaninu – gradu sporta, u Domu borilačkih sportova i matičnoj kući Rvačkog kluba “Proleter”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad