Yunet
 

Sport

Mikalački: Dug je put od Zrenjanina do Portugala

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 22. septembar 2022. • 19:02 •

Mikalački: Dug je put od Zrenjanina do Portugala

Naš sugrađanin, fudbalski sudija, Ivan Mikalački imao je tu čast i privilegiju da sudi na meču Lige šampiona U19 u Portugalu. Ovo iskustvo opisuje kao veoma važno, ne samo za njega lično već i za Organizaciju sudija Fudbalskog Saveza grada Zrenjanina, čiji je on predsednik.

Koliko je dug bio tvoj put do danas uspešnog superligaškog sudije?

„Sada već davne 2004. godine pohađao sam Školu za fudbalske sudije i sa svojih 14 godina postao sam najmlađi sudija u našoj zemlji. Inače u to vreme je ovo bilo totalno nesvakidašnje s obzirom na to da su se sudijske karijere gradile tek nakon igračkih, a i ja sam sam u mlađim danima u nekoliko navrata pokušavao da treniram fudbal, ali nekako mi je uloga sudije u fudbalu uvek bila posebno zanimljiva.

U godnima koje su dolazile polako sam napredovao kroz lige i paralelno sam sa tim stiacao neophodna  stručna zvanja, da bih u sezoni 2020/2021 bio uvršten na listu I grupe pomoćnih sudja Superlige Srbije, u zvanju fudbalskog sudije I kategorije.

Uporedo sa ovim, nešto više od decenije obavljao sam funkciju sekeretara Stručne strukovne organizacije sudija FSG Zrenjanin, a početkom 2021. godine  izabran sam za predsednika na Vanrednoj skupštini, dok je Redovna izborna skupština održana 01.08.2022. godine, kada mi je ukazano poverenje članova da i u narednom mandatu obavaljam ovu funkciju.

Takođe, u godinama koje su iza nas imao sam priliku da budem član više stručnih tela unutar fudbalske organizacije, a trenutno obavljam dužnost sekretara Komisije za unapređenje suđenja Fudbalskog saveza Vojvodine.

Uveren sam da je angažovanje na terenu i van njega doprinelo razvoju moje karijere tako da sam „sudijsko punoletstvo“ obeležio svojom prvom međunarodnom utakmicom u inostranstvu, koja se desila skoro pa tačno 18 godina od kada sam položio ispit za sudiju“.

Kako je došlo do toga da sudiš u Portugalu?

„Utakmica Lige sampione za mlade (UEFA Youth league) između Porta i Klub Briža od strane nadležnog tela UEFA poverena je mom uvaženom kolegi Nenadu Minakoviću, FIFA sudiji iz Novog Sada, a Sudijska komisija FSS je odredila pomoćne sudije, te je pored moje malenkosti za istu dužnost angažovan i Aleksandar Govedarović iz Velike Plane, dok je u skladu sa praksom kada je ovo takmičenje u pitanju ulogu 4. sudije imao kolega iz Portugala, Carlos Andre Fernandes Macedo.

Veoma sam počastvovan i zahvalan na prilici koja mi je ukazana delegiranjem za utakmicu u ovom prestižnom takmičenju“.

Kakve impresije nosiš?

„Fudbalske sudije nemaju ovlašćenja da u javnosti nastupaju u vezi sa detaljima koje se odnose na utakmice za koje su angažovane, tako da kada je reč o ekspediciji u Portugalu, mogu istaći pozitivne impresije iz ugla službenika UEFA, dok su sigurno najupečatljiviji detalji momenti pre samog početka utakmice, što je sigurno poseban osećaj za svakog sudiju debitanta na utakmicama u inostranstvu, kao i prilika da kao gosti ispratimo utakmicu Lige šampiona između navedenih klubova iz lože stadiona Estádio do Dragão u Portu“.

Koji bi za tebe dalje bio izazov u karijeri?


„Cilj siguran sam velike većine koleginica i kolega je da na vrhuncu svojih karijera postanu FIFA sudije i ja se u tom kontekstu ne ododuram. Svakako da ovaj internacionalni zadatak doživljavam kao podstrek i dodatnu obavezu da u narednom periodu još posvećenijim radom, nadam se dobijem priliku na međunarodnoj sceni, ali to je svakako dugoročni cilj, slično kao i kod fudbalera ili trenera, onog momenta kada se utakmica završi i izanalizira ostaje samo u sećanjima, a svakoj narednoj pristupamo kao da je finale nekog velikog takmičenja.

Uložiću dodatne napore da opravdam svoje mesto na listi sudija najvišeg stepena takmičenja, ali istovremeno trudiću da se svojim iskustvom i nadam se uspešnim liderstvom doprinesem daljem razvoju matične Organizacije sudija.

Velikim izazovom smatram i dalje omasovljavanje sudijskog kadra u našem gradu sa obzirom na to da sa velikim ponosom mogu istaći da će nove koleginice i kolege, kako to kažu ljudi od struke širom Srbije, imati priliku da svoje karijere započnu iz jedne od najboljih Organizacija sudija.

Na kraju, iskoristiću ovu priliku da pozovem sve zainteresovane devojke i momke da se upišu u novu Školu za fudbalske sudije koja će otpočeti 03.10.2022. godine, a za više detalja mogu posetiti našu Instagram stranicu sudije_zrenjanin“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad