Yunet
 

Sport

Mural Maje Ognjenović osvanuo na 4. julu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. jun 2022. • 14:33 •

Mural Maje Ognjenović osvanuo na 4. julu

Uklanjanjem skela danas su i formalno završeni svi radovi na oslikavanju murala posvećenog Maji Ognjenović, kapitenu ženske odbojkaške reprezentacije i osvajaču dve olimpijske medalje. Mural je oslikan na fasadi zgrade u zrenjaninskom naselju “4. jul”, u kojoj je Maja odrasla i živela, a autor, akademski slikar Flora Viorel, naglašava da je ideja bila da se uradi njen pobednički portret, dimenzija 2 h 4 metra, kao veran prikaz jedne od Majinih fotografija sa sportskog terena.


Radovi na muralu zimus su prolongirani, zbog vremenskih uslova i zdravstvenog stanja autora, ali su uspešno privedeni kraju i predstavljaju novi doprinos grada Zrenjanina, Evropskog grada sporta, negovanju kulture sportskog sećanja na sportiste i ekipe koji su proslavili grad na sportskim borilištima širom sveta.

Mural je rađen u dvobojnim tonovima bele i braon boje, akrilnim bojama koje su postojane i dugotrajne i izveden je isključivo četkicom.

„U slikanju portreta imam veoma veliko iskustvo, jer sam ih uradio više hiljada, tako da sam to prilagodio radu na velikoj površini. Problem je bio transponovanje fotografije u crtež, koji mora sadržati određene parametre, ženski lik zahteva i nežnije tonove od muškog i mislim da sam to ovim radom postigao“ – istakao je danas Flora Viorel.


Maja Ognjenović jedna je od najuspešnijih sportistkinja rođenih i poniklih u Zrenjaninu. Nakon osvojenog olimpijskog srebra u Rio de Žaneiru 2016. godine, Maja je zbirci trofeja prošle godine dodala i drugu olimpijsku medalju, iz Tokija, a s reprezentacijom Srbije osvojila je još jedno svetsko i dva evropska prvenstva, kao i dva druga i jedno treće mesto na šampionatima Starog kontinenta. Njena medalja iz Tokija ujedno je i 24. olimpijska medalja koja je stigla u Zrenjanin, upravo u godini u kojoj je grad nosio titulu “Evropskog grada sporta”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena