Yunet
 

Sport

U Zrenjaninu otvorena 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV)

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 19. maj 2022. • 14:11 •

U Zrenjaninu otvorena 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV)

Deveta Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV) počela je danas svečanošću organizovanoj u Kristalnoj hali i trajaće do nedelje, 22. maja, uz učešće oko 6.000 sportista – osnovaca i srednjoškolaca – njihovih trenera, službenih lica, volontera i gostiju.


Sportska mladost Vojvodine danas i narednih dana okupljena je u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta 2021. godine. S ponosom naš grad nosi titulu “sportskog”, jer sport u njemu znači i tradiciju, i rezultate, i brigu za sve kategorije sportista, među kojima posebno mesto zauzimaju upravo učenici – osnovci i srednjoškolci.


Najuspešniji među njima danas su ovde. Uz njihove vršnjake iz cele Vojvodine, nastavljaju tradiciju započetu u Zrenjaninu još daleke 1974. godine, kada je grad bio domaćin druge sportske školske olimpijade. SOŠOV je pokrenut pet godina ranije i prvi put održan 1970. godine, u Novom Sadu. Ponovo je Zrenjanin bio domaćin 1986. godine, a uz ove gradove, čast da organizuju SOŠOV imali su i Subotičani i Somborci.


Na samom početku svečanosti organizovan je svečani defile i predstavljanje okruga iz kojih su sportisti stigli, a učesnike, nastavnike, profesore, organizatore i goste u ime domaćina pozdravio je potpredsednik Organizacionog odbora SOŠOV i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

– Dobrodošli u grad koji je jedini i prvi u Srbiji poneo titulu Evropskog grada sporta za 2021. godinu. Ovaj aplauz želim da posvetim svima koji su ugradili deo sebe u sportsku olimpijsku tradiciju našeg grada, za sve naše trenere, za sve naše olimpijce, za sve sportiste i sportske radnike, a takvih je u Zrenjaninu mnogo i zato, nije slučajno što smo danas po treći put domaćini ove predivne manifestacije – rekao je gradonačelnik Simo Salapura i svima poželeo da se u našem gradu i našim sportskim objektima i školskim salama osećaju lepo, da stelnu nova prijateljstva i postignuzacrtane rezultate.

Želim da se u narednom periodu ponovo vidimo u našem gradu, da li kao sportisti, ili kao posetioci naših turističkih potencijala. Posebnu zahvalnost želim da izrazim Vladi Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu koji je podržao razne vidove sporstkih manifestacija u našem gradu a jedna od njih jeste i SOŠOV, zahvalnost i sekretaru Basti, kao i Savezima za školski spart Srbije i Vojvodine, Sportskim savezima Vojvodine i grada Zrenjanina, našim ustanovama i svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije – rekao je gradonačelnik Simo Salapurta i svim njima uputio sportski pozdrav.

Nosilac projekta organizovanja Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine je Pokrajinska vlada Vojvodine i njen resorni sekretarijat za sport i omladinu, zajedno sa Savezom za školski sport Vojvodine. U njihovo ime, obratio se i devetu Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine proglasio otvorenom, predsednik Organizacionog odbora SOŠOV, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta.
Predsednik Basta izrazio je zadovoljstvo što je danas na otvaranju najveće sportske manifestacije učenika Vojvodine i svim učesnicima poželeo uspešno takmičenje i lepo druženje.

Ove godine, Zrenjanin – evropski grad sporta biće sasvim sigurno, pouzdan domaćin svim učesnicima 9. SOŠOVA. Mnogo puta do sada Zrenjanin je pokazao da je spreman da odgovori svim izazovima organizacije velikih sportskih takmičenja i da ovu lestvicu postavi veoma visoko. Razvoj školskog sporta jedan je od prioriteta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Kroz naše konkurse ulažemo sredstva u mlade sportske talente, u fiskulturne sale, javne sportske terene, sportske rekvizite, podržavamo mnoge sportske manifestacije i takmičenja i trudimo se da sport što više približimo mladim generacijama – rekao je Basta.

Istakao je da se popularizacijom sporta među školskom decom ne utiče samo na jačanje njihovog fizičkog zdravlja nego i na jačanje volje i istrajnosti.

– Stvaranjem zdrave konkurencije, kroz školska takmičenja, mladi koji tek započinju svoj sportski staž uz pomoć i podršku svojih nastavnika uče se fer odnosu na terenu ali i u životu. Dragi takmičari, želim da ova Olimpijada protekne na najbolji mogući način i da sa ovog mesta pošaljemo najlepšu sliku širom naše zemlje, a to je slika sporta, mladosti, druženja i budućih šampiona. Mi smo tu da stvaramo uslove, a vi ste tu da nas činite ponosnima – poručio je predsednik Organizacionog odbora SOŠOV, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta.

U svečanom delu programa učestvovali su Gradski dečji hor, predškolci iz zrenjaninskih vrtića “Vila” i “Crvenkapa”, plesna grupa Saveza za školski sport Srbije, Gimnastičko-plesni klub “FRI DENS” i učenica odseka solo pevanja Muzičke škole “Josif Marinković” u Zrenjaninu Marija Aleksić, koja je otpevala himnu Republike Srbije.

Takmičari će se nadmetati u ukupno 15 sportskih disciplina u sportskim objektima, kao i salama ne samo u gradu, već i školskim salama u selima sa teritorije našeg grada, a tokom trajanja ove manifestacije biće realizovani i mnogobrijni dodatni edukativni programi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad