Yunet
 

Privreda

Usvojen set mera podrške preduzetništvu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 15. januar 2022. • 13:25 •

Usvojen set mera podrške preduzetništvu

Imajući u vidu to da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade sistemska podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju, kao i ženama preduzetnicama i mladima, Vlada je usvojila set uredbi čijim je programima obezbeđeno 2.500.000.000 dinara podrške, piše Ekapija.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta. Sredstva utvrđena Programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Na sednici je doneta Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini.

Sredstva opredeljena Programom opredeljena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini. Zbog interesovanja privrednika, Programom za 2022. godinu je predviđeno da se starosna granica za mogućnost konkurisanja pomera sa 30 na 35 godina.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2022.godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, kao i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu. Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje približno 1.000 novih radnih mesta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad