Yunet
 

Poljoprivreda

Obezbedjen prevoz merkantilnog kukuruza

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 7. februar 2023. • 17:05 •

Obezbedjen prevoz merkantilnog kukuruza

Predstavnici Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i Gradske uprave – odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj organizovali su danas, u Gradskoj kući, podelu potvrda uzgajivačima mlečnih krava koji su konkurisali po Javnom pozivu za podnošenje prijava za bespovratnu dodelu merkantilnog kukuruza kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava.

Na tim potvrdama naznačena je količina merkantilnog kukuruza koje su ostvarili na osnovu tog javnog poziva, a  koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. 

– Na taj način mi smo završili prvi korak, konkurs je završen, danas su dobili potvrde, a Grad Zrenjanin je obezbedio prevoz kukuruza iz silosa do Zrenjanina i poljoprivrednici će biti obavešteni kada da dođu i preuzmu taj kukuruz – objasnila je direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura.

Inače, Republička direkcija za robne rezerve izvršila je bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza, u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava. Za tu vrstu pomoći mogla su da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, a mlečna krava jeste svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva.  

Pedeset dva poljoprivrednika – stočara sa teritorije Grada Zrenjanina dobilo je, na ime državne pomoći, ukupno 145.200 kilograma merkantilnog kukuruza i predstoji njegov transport i raspodela.

Stočari sa teritorije Grada Zrenjanina, koji su dobili pomoć, uzgajaju ukupno 605 krava i sleduje im 240 kilograma kukuruza po grlu, a Republička direkcija za robne rezerve kukuruz namenjen korisnicima s ovog područja skladišti u rinfuzu u silosima u Pančevu i Ilandži.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nedavno je izjavio da će ova pomoć našim poljoprivrednicima, uzgajivačima mlečnih krava, svakako dobro doći i da je Grad Zrenjanin, u saradnji s Poljoprivrednom stručnom službom, razmotrio na koji način i u što kraćem roku da merkantilni kukuruz dopremi u Zrenjanin.

Da je pomoć dobrodošla potvrdio je i Miloš Poučki iz Elemira koji se poljoprivredom bavi tridesetak godina.
– Prethodna godina bila je sušna i nedostajala je hrana za stoku, a ova pomoć će mnogo značiti – rekao je Poučki koji gaji 17 grla i koji će, kako je ukazao, nastaviti da se bavi stočarstvom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad