Yunet
 

Kultura

Svetislav Basara dobitnik Nagrade Fonda “Todor Manojlović” 

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 20. februar 2023. • 20:31 •

Svetislav Basara dobitnik Nagrade Fonda “Todor Manojlović” 

Književnik Svetislav Basara, pripovedač, romansijer i dramski pisac, dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2022. godinu, odlučio je Upravni odbor fonda na sednici održanoj 17. februara u Zrenjaninu. Odluka o laureatu doneta je upravo na dan kada se navršilo 140 godina od rođenja Todora Manojlovića (1883-1968), pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca, koji je rođen, stvarao i počiva u našem gradu.

Upravni odbor u sastavu: Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina jednoglasno je odlučio da 31. dobitnik ove specifične nagrade bude Svetislav Basara, objašnjavajući da “preko četiri decenije književni glas Svetislava Basare predstavlja jedan od najautentičnijih fenomena savremene srpske književnosti”.

“Zalažući se po svaku cenu za novo i provokativno, Svetislav Basara na svetlom tragu dela Todora Manojlovića omogućava srpskoj književnosti da bude dinamična, spremna na kreativni rizik i seriozna u tretmanu životne i književne realnosti, markirajući tako poetički inovativne puteve umetničke originalnosti i intelektualne hrabrosti”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“.

Nagrada će Svetislavu Basari biti uručena tokom narednih meseci, na svečanosti koja se uobičajeno organizuje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Fond „Todor Manojlović“ svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Trideset godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena